Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
Ontdek de mogelijkheden
Toto Wolff

Wolff snapt Verstappen-woede na megacrash Max in Silverstone: "Daar moet je dan van kotsen"

Toto Wolff heeft zich uitgelaten over de verhitte titelstrijd van vorig jaar. Ten overstaan van de Nederlandse media blikt hij terug, gaat hij in de schoenen van Jos Verstappen na de crash van Max in Silverstone en zegt hij het spijtig te vinden dat de relatie na die dag niet meer hetzelfde is.

Hamilton Wolff
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Mercedes

Vorig jaar was de spanning te snijden in de Formule 1. Red Bull vs. Mercedes, Max Verstappen vs. Lewis Hamilton. Meerdere keren ging het tijdens het seizoen mis, met als hoogte-, of dieptepunt, hoe je het wil noemen, de Grand Prix van Groot-Brittannië.

In de openingsronde kwamen de twee protagonisten met elkaar in aanraking, waarna Verstappen snoei- en snoeihard de bandenstapels in vloog. Hij moest uit voorzorg naar het ziekenhuis voor onderzoek, terwijl zijn Britse rivaal naar de overwinning reed en deze samen met onder meer Toto Wolff uitbundig vierde.

In Zandvoort nodigde Toto het Nederlandse journaille, waaronder RacingNews365, uit voor een onderonsje. Natuurlijk was het vorige seizoen een van de onderwerpen van gesprek. Wolff noemt Verstappen een verdiende kampioen.

"Max had vorig jaar over het algemeen een heel sterk seizoen. Wij werden in het laatste deel van het seizoen pas heel sterk. Na de GP van Brazilië waren we tot op het bot gemotiveerd. Toen wisten we dat we elke race moesten winnen om de titel te pakken."

"Toen 'gebeurde' de GP van Abu Dhabi en dat was natuurlijk niet goed voor Max en niet goed voor ons. De controverse en de polarisatie was niet goed voor wie dan ook, maar Verstappen was wel een verdiende kampioen vanwege zijn sterke prestaties."

			© Mercedes
	© Mercedes

Lunch met Masi had geen effect

Het is inmiddels al driekwart jaar geleden, maar de wond is bij Wolff en Hamilton nog steeds vers. Toto wil de beelden ook niet zien en schakelt meteen weg als hij er iets van terugziet. Hij blijft erbij dat het niet juist is gegaan op die zondag in Abu Dhabi.

"Ik praat er niet over met Lewis, want het is nog te vers", zucht hij. "Als er iets over naar voren komt op televisie, dan kan ik er niet naar kijken. Ik heb de Netflix-afleveringen over die dag ook niet gekeken, want ik hou van de Formule 1, maar wat er daar aan het einde van vorig jaar gebeurde, daar hield ik niet van."

Wel benadrukt hij dat Red Bull en Verstappen niets fout hebben gedaan. "Maar dat heeft helemaal niets te maken met Red Bull of met Max, want zij waren niet betrokken bij de besluitvorming."

"Ik hou gewoon van de eerlijkheid van de stopwatch. Deze sport is zo recht voor z'n raap, maar in Abu Dhabi was dat niet het geval. F1 is autoracen, ik lig er niet nachten wakker van, maar alles stond haaks op de waarden van de sport", aldus de Mercedes-teambaas, die daags voor dat weekend nog samen zat met Masi, die hij naar eigen zeggen sindsdien niet meer heeft gesproken.

"Het grappige is dat ik op woensdag voor de GP van Abu Dhabi nog samen met Michael heb geluncht. Toen heb ik hem gezegd dat hij niet zo eigenzinnig moest zijn. Luister naar de coureurs die zeggen dat iets goed of slecht is. Probeer niet altijd overal een antwoord op te hebben. Hij wist het altijd beter."

"Dat was een positieve discussie, maar het lijkt erop dat die boodschap niet is geland", lacht Toto.

Wolff: "Ik kan Jos Verstappen wel snappen"

De onderlinge relatie tussen het Mercedes- en het Red Bull-kamp kreeg door de verhitte titelstrijd ook een flinke knauw. Alle gebeurtenissen in Groot-Brittannië waren het breekpunt, nadat Toto en Lewis helemaal uit hun plaat gingen terwijl Verstappen in het ziekenhuis was.

Toto kan zich inleven en snapt de woede van de Verstappens. "Ik heb altijd respect gehad voor Jos en Max en wat ze samen heb bereikt. Heel veel. Op persoonlijk vlak kunnen we goed met elkaar overweg, maar vanuit hun perspectief hebben wij in Silverstone vorig jaar respectloos gehandeld. Max had een heel, heel zware crash en wij waren een overwinning aan het vieren."

"Dat was hun perspectief. Als ik in de schoenen van Jos ga staan, als vader, dan moet je daar simpelweg van kotsen. Je zoon heeft net een hele zware crash gehad, hij is in het ziekenhuis voor checks, en dan zie je iemand anders, waarvan je denkt dat het een vriend is, in de lucht springen met een trofee. Heel duidelijk."

Toch verdedigt hij de acties van Mercedes ook. "Vanuit ons perspectief was het een lastig seizoen, het was de Britse Grand Prix die we wonnen en Max racete het hele seizoen al heel hard met Lewis. Dit was de eerste keer dat jaar dat Lewis weigerde een crash te vermijden."

"Wij hoorden van het Red Bull-management tijdens de race dat het goed ging met Max en dat hij uit voorzorg naar het ziekenhuis was gestuurd, maar dat alles in orde was. Dus op dat moment denk je 'dat zag er slecht uit, maar het is allemaal oke'", aldus de Mercedes-teambaas.

			© XPBimages
	© XPBimages

Toto niet blij met reactie Jos

Na alle gebeurtenissen en de storm die het opleverde in de media was Wolff ook over de zeik. De manier waarop Jos Verstappen het Mercedes-team afviel in de media, maakte Toto boos.

"Ik snap waarom het lastig was voor Jos, maar de manier waarop hij reageerde in de media, met onnozele opmerkingen, dat vond ik te ver gaan. Daar werd ik boos van."

"Het is echter wat het is. Jos is een stakeholder in F1 en ze doen het geweldig. Ik heb in de tussentijd al een paar goede momenten gehad met Max, dus we gaan zien wat de toekomst zal brengen."

"Als je naar beide perspectieven kijkt, dan snap ik helemaal waarom zij op Silverstone boos waren. Andersom was ik heel erg boos over de manier waarop Jos daarna reageerde in de media."

Heeft Toto spijt? Een beetje, al zullen de Verstappens zolang ze aan Red Bull verbonden zijn altijd een concurrent blijven, benadrukt hij tot slot. "Natuurlijk heb je er spijt van als de onderlinge relatie er kapot van gaat. We zijn en blijven echter concurrenten."

"Het is niet alsof we samen op vakantie gaan of de avonden met elkaar doorbrengen. Het zijn concurrenten en je wilt ze nog steeds verslaan. Daarom is het niet het moment om elkaar te knuffelen, maar het blijft van beide kanten respectvol. Sinds die dag in Silverstone is er echter het een en ander kapot gegaan."

Ook interessant:

Verstappen en Red Bull zijn van een andere planeet

Wat zagen Tom Coronel, Ruud Dimmers en Joris Mosterdijk Red Bull en Verstappen zoveel beter doen dan de rest? Wat ging er bijvoorbeeld (weer?) allemaal mis bij Ferrari?

Forbidden

Weddenschappen Max Verstappen

Unibet
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+. Unibet Unibet

Formule 1 GP Nederland 2022 RN365 Nieuwsdossier

61 reacties

Viaplay

Unibet
x
Kostenpost Perez vergezelt Stroll en Sargeant op teleurstellend F1-lijstje