Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
Ontdek de mogelijkheden
Formule 1 2022

Wolff geeft groeiende nonchalance in topjaren toe: "Oké, dat was er weer een, fijn"

Mercedes domineerde de Formule 1 jarenlang, maar daar kwam in 2022 volledig een einde aan. Toch bekijkt teambaas Toto Wolff de positieve kant: in Brazilië voelde hij eindelijk weer hoe fijn winnen werkelijk is.

Russell win Brazil Hamilton
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Bij de start van het Formule 1-seizoen in 2022 werd direct duidelijk dat Mercedes het zwaar zou krijgen dit jaar. Ferrari en Red Bull vochten om de overwinningen, terwijl het voorheen zeer dominante team problemen moest oplossen en niet mee kon doen voor zeges.

Uiteindelijk won het team slechts één race in Brazilië, laat in het seizoen. Het was een prachtige één-twee voor de Duitse renstal, maar verder was het een jaar met meer diepte- dan hoogtepunten. Toch blijft Toto Wolff positief en ziet hij veel vooruitgang binnen het team, zo legt hij uit in de Mercedes Season Debrief.

"Ik heb al eerder gezegd dat we niet ineens een stupid pill hebben genomen en we compleet incompetent zijn geworden. We wonnen een kampioenschap in december en begonnen weer in maart. De auto was direct veel langzamer."

Het grote verschil tussen 2021 en 2022 was natuurlijk het veranderde pakket aan technische reglementen in de Formule 1, waarmee Mercedes de plank bij heeft misgeslagen. Wolff zegt geleerd te hebben in het afgelopen seizoen, waarbij de overwinning op Interlagos een prachtige beloning was. "Maar volgend jaar is natuurlijk belangrijker dan het winnen van een race. Het was echter wel het bewijs dat er pace in onze auto zit."

Wolff trots na moeizaam jaar

Ook Mike Elliott, technisch directeur van Mercedes, zag belangrijke leermomenten in 2022. "Niki Lauda heeft ons altijd gezegd dat je meer leert van verliezen dan dat je leert van succes. Het is een gigantisch leerjaar geweest voor ons en het was voor mij heel interessant om te zien wat de reactie was na de zege in Brazilië."

"Het was ongekend en het voelde bijna alsof we een wereldtitel wonnen! Het was maar één race ten opzichte van alle andere races in de afgelopen jaren. Toch laat dit de passie zien in onze organisatie. Brixworth en Brackley zijn even hongerig naar de overwinning en met deze honger en ambitie komen we er wel", aldus Elliott.

Wolff is trots op Mercedes dat er nooit zelfvoldaanheid is binnen het team, maar moet tegelijkertijd toegeven dat iedereen redelijk gewend was aan het winnen. "Het is alsof je acht keer kerst achter elkaar viert. De achtste keer is het niet meer zo leuk als de eerste keer. Ik weet nog dat ik zei: 'Oké, dit was weer een zege. Fijn. We zijn blij.'"

"We debriefen het wel alsof het een eerste overwinning was, maar het is menselijk dat je er gewend aan raakt. Daardoor was ik heel trots op de race in Brazilië en alle emoties van het team. Het is interessant om naar onszelf te kijken en te zien dat er emoties bij kwamen kijken welke we niet hadden verwacht. Het was enorm bevredigend, hoewel het maar een race was en P3 in het eindklassement. De puzzelstukjes vallen langzaam weer samen om weer vooraan mee te strijden..."

Hét abonnement voor de echte racefan. Sluit je ook aan bij de tofste F1-community!

Meld je direct aan
Forbidden

Weddenschappen George Russell

Unibet
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+. Unibet Unibet

0 reacties

Viaplay
RN365 Special
RacingNews365 premium: Hét abonnement voor de echte racefan!

Beleef het F1-seizoen als nooit te voren met RN365 premium en profiteer onder meer van een exclusieve app en advertentievrije site.

Lees meer
x
Horner: 'Achterbakse actie van één van onze concurrenten'