Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Wordt de GP van Italië de snelste F1-race ooit?

De Grand Prix van Italië is onder normale omstandigheden de snelste Grand Prix op de Formule 1-kalender. Als de winnaar er in slaagt vanmiddag binnen één uur, veertien minuten en negentien seconden te finishen is er zelfs sprake van een nieuwe snelheidsrecord.

Het record voor de kortste en snelste race is sinds 2003 al in handen van de Duitse recordkampioen Michael Schumacher. De toenmalige Ferrari-coureur passeerde de streep één uur, 14 minuten en 19.838 seconden nadat de lichten doofden. De Duitser behaalde daarbij een gemiddelde snelheid van 247,58 kilometer per uur.

Met de huidige generatie Formule 1-bolides zou dat record binnen handbereik moeten liggen. De topsnelheden liggen anno 2018 misschien niet zo hoog als toen, maar de downforcelevels zijn fors toegenomen sinds 2003 en dus moet de tijdwinst vooral in de bochten geboekt worden. Voor een nieuw record mag er echter niets misgaan met safety cars en dergelijke. De run van Schumacher op weg naar de overwinning bleef in 2003 immers ook verschoond van incidenten. In het verleden zijn er overigens wel kortere races geweest dan de Grand Prix van Italië van 2003, maar dat was dan juist vanwege calamiteiten. Het record van Schumacher gaat uit van een volledige raceafstand van minimaal 305 kilometer.

Viaplay
x
Topontwerper 'Newey verlaat Red Bull Racing aan het einde van het seizoen'