Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Wordt dit Red Bull-supertalent de nieuwe Max Verstappen?

Red Bull-adviseur Helmut Marko heeft zijn talentspottend oog laten vallen op een wel heel erg jonge coureur, die zich sinds kort de jongste coureur uit de Red Bull-opleiding mag noemen. Is het karttalent Arvid Lindblad de nieuwe Max Verstappen? Er zijn genoeg overeenkomsten te spotten.

Arvid Lindblad is een naam die bij vrij weinig mensen een belletje zal doen rinkele. In de kartwereld is de jonge Brit, die bezit over Zweedse roots, echter al gevestigd. De 13-jarige coureur werd geboren op 8 augustus 2007 in Londen en het racevirus werd hem met de paplepel ingegoten. Zijn opa was een grote motorsportfan en deed met zijn zoon, de vader van Arvid, aan motorcross. Op 3-jarige leeftijd maakte de kersverse Red Bull-junior dan ook al zijn eerste meters op de crossmotor, maar het bleek geen gelukkige match te zijn. Toen hij op vijfjarige leeftijd echter voor het eerst achter het stuur van een kart plaatsnam, was hij direct verkocht. "Ik was meteen verliefd op karten", herinnert hij zich in gesprek met Red Bull. "De snelheid en het close racen waren adembenemend. Ik stond meteen in vuur en vlam en mijn passie voor karten was geboren. Het zaadje was meteen geplant, waardoor ik mezelf altijd wil pushen om het beste uit mezelf wil halen", zo glundert hij. Net als bij Max Verstappen het geval was, is de vader van Arvid nauw betrokken bij zijn kartcarrière. "Mijn vader is altijd enorm betrokken geweest bij mijn races. Al vroeg fungeerde hij als mijn eigen engineer voor de races in Groot-Brittannië. Toen ik internationaal ging racen ben ik echter onderdeel uit gaan maken van een bekend kartteam. De Brit is nog maar dertien jaar, maar hij spreekt als een volwassen, doorgewinterde routinier, die over wijsheden bezit die hij grotendeels van zijn vader heeft geleerd. "Mijn vader doet alles altijd op zijn manier en wordt niet beïnvloed door wat anderen doen. Hij moedigt mij aan om diezelfde manier in mijn eigen schoenen te staan." Die wijsheden hebben de jonge coureur dan ook enorm geholpen in zijn tot op heden korte, maar krachtige kartcarrière. "Deze instelling heeft een grote rol gespeeld en staat centraal in mijn kartcarrière. Vanaf dag één heeft mijn vader benadrukt dat ik de juiste skills moet hebben en ik heb met de beste coaches samengewerkt om deze te ontwikkelen." Die skills hebben ervoor gezorgd dat zijn prijzenkast al op 13-jarige leeftijd uitpuilt door toedoen van de vele trofeeën die hij in de wacht heeft gesleept. Een jaar nadat hij begon met het rijden van kartraces werd hij als tienjarige jongen al Brits vice-kampioen karten. Een seizoen later deed hij daar een schepje bovenop en werd hij Brits nationaal kampioen. Artikel gaat verder onder de afbeelding .

Logischerwijs zocht hij het hogerop en afgelopen seizoen werd hij Europees vicekampioen in de OKJ-kartklasse. Volgend jaar gaat hij wederom een stapje naar boven op de kartladder en gaat hij aan de slag in de OK-klasse, terwijl hij nog steeds piepjong is. Het winnaarsbloed stroomt dan ook al door de aderen van de karter, die om niets anders dan de overwinning geeft, net zoals ook Max Verstappen dat doet. "De meeste voldoening en het meeste plezier haal ik absoluut uit het binnenslepen van overwinningen, dat is de reden waarom ik met autosport ben begonnen. Ik weet echter dat het een teamsport is en dat er veel dingen samen moeten komen." "Ik haal daarom tevens veel voldoening uit de samenwerking met het team: met de monteurs, de teambaas en de motortuners, zodat we onze prestaties kunnen verbeteren. Het meest geweldige gevoel is als je het lastig hebt aan het begin van een raceweekend, maar je door goede communicatie met je team, goede feedback en puur doorzettingsvermogen toch de snelste bent en uiteindelijk de winnaarstrofee op mag komen halen." En zijn favoriete coureurs? Max Verstappen natuurlijk, tezamen met Lewis Hamilton. De twee - de beste Formule 1-coureurs van het moment - hebben een bijzondere indruk op Lindblad achtergelaten. "Zij zijn mijn autosporthelden. Ondanks dat ze beiden op jonge leeftijd de Formule 1 binnenkwamen, toonden ze allebei zonder angst en vol vastberadenheid de wil om te winnen, ondanks hun onervarenheid en jeugdigheid." "Dit heeft mij persoonlijk tot op het bot gemotiveerd in mijn eigen carrière en daarom ga ik altijd tot het gaatje, ondanks dat ik vaak de jongste en minste ervaren karter op de grid ben geweest. Om al op tienjarige leeftijd vicekampioen en op elfjarige leeftijd Brits kampioen te zijn geworden, daar ben ik zeer trots op", aldus de Brit, die we over afzienbare tijd misschien wel in de koningsklasse van de autosport mogen verwelkomen.

Viaplay
x
Max Palmer: "Verstappen kon kampioenschap beslissen, maar zette zichzelf buitenspel"