Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Zes dingen om als Nederlandse autosportfan naar uit te kijken voor het F1-seizoen begint

Het Formule 1-seizoen van 2022 start op 20 maart met de Grand Prix van Bahrein, maar tot die tijd is er genoeg autosport om te volgen. RacingNews365 zet een aantal dingen die in de tussentijd het volgen waard zijn voor je op een rijtje.

Het 2021 Formule 1-seizoen was tot en met de laatste ronde van de laatste race bloedstollend spannend. De start van het volgende seizoen laat nog even op zich wachten, maar als racefanaat hoef je je in de tussentijd niet te vervelen. Er zijn tal van andere races die de komende weken afgewerkt zullen worden, van langeafstandsraces tot kampioenschappen in andere klasses die weer van start gaat. Daarnaast gebeurt er in de Formule 1-wereld ook nog van alles. Hieronder een overzicht.

24 uur van Dubai

Op 15 januari wordt de 24 uur van Dubai gehouden waaraan Jos Verstappen deel gaat nemen. De Limburger besloot jaren geleden om zijn racehelm aan de wilgen te hangen en zijn zoon Max verder te helpen met diens carrière. Nu de Red Bull-coureur zijn hulp steeds minder nodig heeft, heeft Verstappen senior besloten om het racen weer op te pakken. Jos zal tijdens de 24 uursrace plaatsnemen in een Porsche 992 GT3 van het Nederlandse GP Elite, dat team zal dit jaar met twee auto's deelnemen aan de langeafstandsrace. Naast de teams van GP Elite zullen er nog drie Nederlandse teams uitkomen in de 24 uur van Dubai.

Formule E

Voor de start van het Formule 1-seizoen zullen we nog tot maart moeten wachten, maar van de elektrische tegenhanger van de koningsklasse kunnen we al eerder genieten. Nyck de Vries wist in 2021 de titel te grijpen in de elektrische klasse en keert dit jaar terug bij het team van Mercedes om zijn titel proberen te verdedigen. De Vries is niet de enige Nederlander die meedoet in Formule E. Ook Limburger Robin Frijns komt volgend jaar weer uit in die klasse voor het team van Envision Racing. De Formule E gaat vrijdag 28 januari weer van start met een race in Saoedi-Arabië. De dag erna wordt er op hetzelfde circuit nog een race verreden door de elektrische bolides.

24 uur van Daytona

29 januari wordt behalve in de Formule E, ook een langeafstandsrace gehouden. De 24 uur van Daytona staat dan op het programma met dit jaar een Nederlands team aan de start. Racing Team Nederland gaat meedoen aan de iconische race. Frits van Eerd en Giedo van der Garde zullen voor het team uitkomen en krijgen daarnaast versterking van het Nederlandse IndyCar-talent Rinus 'Veekay' van Kalmthout. Daarnaast zal ook de Nederlandse Renger van der Zande weer hoge ogen proberen te gooien in de Verenigde Staten. Van der Zande wist de 24 uur van Daytona al twee keer te winnen en komt dit jaar opnieuw uit voor het Amerikaanse team van Chip Ganassi Racing.

Race of Champions

De Race of Champions (RoC) zal ook binnenkort weer worden gehouden. RoC is een jaarlijks terugkerend evenementen wat dit jaar op 5 en 6 februari zal worden gehouden op de bevroren Baltische Zee in Zweden, waar verschillende F1-coureurs en voormalig F1-coureurs aan mee doen. Zo vormen Sebastian Vettel en Mick Schumacher een team en zal Valtteri Bottas samen met landgenoot Mika Hakkinen deelnemen aan deze speciale race. Ook rallylegende Sebastien Loeb en negenvoudig 24 uur van Le Mans-winnaar Tom Kristensen zullen mee doen aan de RoC.

Onthullingen van F1-auto's

In de wereld van de Formule 1 wordt er de komende maanden ook niet stilgezeten. De teams zijn druk bezig met de voorbereidingen en ontwikkelingen voor de nieuwe auto's van het 2022-seizoen. 23 tot en met 25 februari zullen de teams hun nieuwe bolides testen. De weken daarvoor zullen de liveries van de nieuwe auto's mondjesmaat worden onthuld. Teams hebben hier al sinds jaar en dag speciale shakedowns en persconferenties voor bedacht. En verwacht in de eerste weken van februari dus de eerste beelden van de nieuwste Formule 1-bolides.

IndyCar

27 februari begint ook het racegeweld in de Verenigde Staten weer. Het IndyCar-seizoen gaat dan weer van start met natuurlijk de Nederlandse Rinus Veekay van Kalmthout. De 21-jarige coureur komt uit voor het team van Ed Carpenter Racing en wist in 2021 zijn eerste wedstrijd te winnen. De Nederlander liet zich in de kwalificatie ook gelden. Zo mocht hij de legendarische Indy500-race vanaf de eerste startrij starten. Van Kalmthout reed ook enige tijd aan de leiding maar finishte, vanwege een langzame pitstop, uiteindelijk als achtste.

Viaplay
x
Topontwerper 'Newey verlaat Red Bull Racing aan het einde van het seizoen'