Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Zhou geniet van competitief F1-veld: "Moeten onze kansen pakken"

Alfa Romeo staat op dit moment achtste in de strijd om de wereldtitel in het constructeurskampioenschap. Een tegenvaller voor het team dat had gehoopt net als vorig jaar wat verder naar voren te staan. Toen eindigde namelijk als zesde in het kampioenschap. Die zesde plek lijkt nu ver weg te zijn, maar toch geniet Guanyu Zhou van de felle strijd die er op dit moment gaande is in het middenveld van de Formule 1.

In Australië profiteerde Guanyu Zhou optimaal van de chaos die er plaatsvond tijdens de spectaculaire Grand Prix in Melbourne. Daardoor ging de Chinees er vandoor met twee WK-punten, de enige twee punten zover dit F1-seizoen voor Zhou. Teamgenoot Valtteri Bottas staat dit jaar ook pas op vier WK-punten wat duidelijk maakt dat Alfa Romeo een stroeve start van het seizoen meemaakt. Ondanks het minimale aantal WK-punten, heeft Zhou het gevoel dat er nog genoeg kansen komen voor hem en het team om meer punten te verzamelen. "Het is inderdaad niet makkelijk om punten te pakken dit seizoen, omdat je met vijf sterke voorhoede teams hebt te maken. Daardoor moet je je dus richten op de kansen die je krijgt, zoals in Australië, waar er veel gebeurde tijdens de race", blikt Zhou in en exclusief interview met RacingNews365 terug op de eerste races van het huidige F1-seizoen. "Ieder raceweekend brengen teams updates mee, waardoor je zelf ook heel efficiënt te werk moet gaan. Je moet de kansen benutten die je krijgt. Tijdens zo'n hectische race als in Australië moet je dus zorgen dat je uit de problemen blijft en zo alsnog je punten pakt." In 2022 maakte Zhou zijn debuut in de Formule 1 en stond de Chinees logischerwijs minder onder druk dan tijdens zijn tweede seizoen. Dit jaar moet namelijk de bevestiging komen van zijn bemoedigende resultaten in zijn eerste jaar. Toch lijkt de 23-jarige coureur die druk niet te voelen. "Vorig jaar was het begin van het seizoen heel anders voor me, doordat ik mezelf nog aan veel dingen moest aanpassen. De bolide, maar ook de gehele Formule 1, wat weer een andere raceserie is dan waarin ik eerder racete. Daarom voelde ik me dit jaar vanaf het begin ook veel comfortabeler dan vorig seizoen. In 2022 hadden we het niet altijd makkelijk met de performance van de bolide, terwijl het veld dit jaar veel dichterbij elkaar ligt. Daardoor zijn we constant in het gevecht met andere teams tijdens races." "Daardoor voel ik me dit seizoen over het algemeen beter dan vorig jaar, maar alles draait natuurlijk om de resultaten", aldus Zhou, die denkt dat de veranderde regelgeving in 2022 ervoor gezorgd heeft dat het veld nog dichter naar elkaar is gekropen. "Je ziet vooral in de kwalificatie dat alles nu nog dichter bij elkaar ligt. Iedereen begrijpt de nieuwe generatie bolides namelijk nog beter dan vorig jaar en daardoor krijg je een onwijs spannende strijd. Kijk maar naar hoe dicht alles bij elkaar ligt in Q1 en Q2 van de kwalificatie. Daar draait alles om de details. Alles kan in die sessies gebeuren." Het interview met Zhou waarin hij zich uitspreekt over zijn relatie met teamgenoot Bottas gaat verder onder de foto.

Excentriek

In de harde strijd die er gaande is tussen de teams in het middenveld, is het voor Alfa Romeo belangrijk om twee coureurs te hebben die elkaar mogen. Ondanks dat Zhou inmiddels aan zijn tweede seizoen bezig is en zijn status als rookie dus vergaan is, lijkt de relatie met teamgenoot Bottas hetzelfde te zijn gebleven. "Ja dat klopt, we gaan nog altijd met elkaar om zoals vorig seizoen", aldus Zhou met de welbekende bescheiden lach op zijn gezicht. "We zijn goede teamgenoten van elkaar en hij heeft me vorig jaar zeker geholpen om te komen waar ik nu sta. Daar ben ik hem heel dankbaar voor en het is goed om te zien dat we nu beide pushen om het team te helpen. Samen proberen we de kleine details te brengen die het team vooruit helpen." Bottas lijkt dit jaar steeds meer 'zichzelf' te worden door zich ook buiten de baan steeds meer te uiten. In Australië liet de Fin weten dat hij hoopt dat ook jongere coureurs zich vroeger in hun carrière meer durven te uiten. "Ja, ik denk dat hij dit een aantal jaren geleden inderdaad niet zo van zichzelf liet zien. Ik vind het zelf wel mooi om te zien hoe hij zich nu presenteert. Het moet inderdaad zo zijn dat F1-coureurs zichzelf kunnen uiten, dat is ook goed voor de mensen die de sport kijken." Zelf zien we Zhou ook wel eens in excentrieke kleding verschijnen op het circuit, maar volgens de Chinees is dat nooit anders geweest. "Ik probeer vooral mezelf te zijn en zoals je me nu ziet, zo ben ik eigenlijk altijd geweest. Misschien had ik 10 jaar geleden niet voor bepaalde kleding gekozen, maar nu kan iedereen zijn wie hij wil zijn en dus voel ik me er goed bij. Alle kleding die ik draag, heb ik zelf uitgekozen. Het is niet zo dat ik een stylist heb die het voor me kiest. Ik wil me vooral goed voelen en dragen wat ik mooi vind."

Viaplay
x
Alpine Drastisch besluit rond Ocon niet uitgesloten