Welkom bij RacingNews365

Je bent ingelogd. Profiteer direct van alle voordelen van jouw account:

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.

Welkom bij RacingNews365

Word onderdeel van de grootste racefamilie van Nederland. Maak nu jouw gratis account aan!

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.
Meld je aan
Max Verstappen

Zo bereidt Verstappen zich voor op de belangrijkste race uit zijn leven

Klokslag 14:00 uur Nederlandse tijd begint Max Verstappen aan de allesbeslissende Grand Prix van Abu Dhabi. Wordt het de eerste F1-wereldtitel voor de Red Bull-coureur, of de achtste voor Lewis Hamilton? Hoe bereidt Verstappen zich voor op deze race?

Max Verstappen Abu Dhabi
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Red Bull Contentpool

De stand is 369,5 versus 369,5 voor Max Verstappen en Lewis Hamilton. De Red Bull-coureur heeft een race meer gewonnen, waardoor hij aan de leiding van het WK gaat - iets dat alleen van belang is als beide coureurs de finish niet halen of beide buiten de punten eindigen. Dan is Verstappen immers kampioen. Onder normale omstandigheden moeten de beide rijders op het asfalt uit gaan maken wie zich tot wereldkampioen Formule 1 2021 mag kronen.

Hoe zien de uren van Verstappen tussen het einde van de kwalificatie en de start van de race eruit? RacingNews365 probeert een zo goed mogelijk beeld te schetsen.

Pole! Pole! Pole!

Verstappen trainde zichzelf even na 15:00 uur NL tijd naar zijn tiende pole van 2021. Na het verplichte perspraatje op de grid volgde de besloten persconferentie voor geaccrediteerde media, waaronder RacingNews365. Daar maakte Verstappen een uiterst relaxte indruk, net als hij eigenlijk al het gehele weekend maakt.

Na het persmoment en het rondje langs de journalisten van diverse websites en TV-stations is het tijd om naar het team te gaan. Verstappen zal zich daar opfrissen, waarna er een debrief met het team op het programma staat. Daarin wordt de kwalificatie doorlopen. De data wordt geanalyseerd, Verstappen kan zijn feedback geven en het team gaat naderhand aan de slag om de auto zo goed mogelijk klaar te stomen voor de race.

Dat laatste is relatief gezien, want de auto staat in het parc-fermé, wat betekent dat de monteurs bijna niets meer aan de auto mogen wijzigen voor aanvang van de race. Zondag voor de race worden de auto's door het team opgehaald en worden alle systemen gecheckt en klaargemaakt. Nog altijd geldt dat er niets veranderd mag worden aan de auto, met uitzondering van de bandenspanning en een wijziging aan de afstelling van de voorvleugel. De auto wordt ook afgetankt zodat er genoeg brandstof aanwezig is.

Rustige avond en ochtend voor Verstappen

Het werk na de kwalificatie wordt voornamelijk gedaan door de monteurs. Verstappen zal het circuit verlaten en zich terugtrekken in zijn hotel, omringd door vrienden en natuurlijk vader Jos Verstappen.

"Het belangrijkste is om ons te focussen. Belangrijk is het om goed te slapen. Ik heb vrienden en familie hier, dus ga niet veel anders dan normaal doen", vertelt Verstappen.

In de ochtend kan de Nederlander het rustig aan doen. De Grand Prix start om 17:00 uur lokale tijd, wat betekent dat Verstappen relatief gezien uit kan slapen. Waarschijnlijk zal hij rond het middaguur op het circuit aankomen.

Volledige focus

Verstappen en Red Bull proberen zich zo optimaal mogelijk voor te bereiden op 'de race der races'. In de uren voor de race zal alles nog minutieus doorgesproken worden binnen het team, alles dat gecheckt kan worden zal nogmaals gecheckt worden. Voor de race vindt ook de gebruikelijke debrief met het team plaats. Beide rijders zijn hierbij aanwezig, tezamen met de stafleden. Hierin worden belangrijke zaken besproken zoals de start van de race, de strategie en dingen die het team geleerd heeft van de kwalificatie.

De startprocedure wordt doorgenomen, evenals zaken vanuit de FIA zoals tracklimits en event notes. Verstappen kan zich in de uren voor de start ook terugtrekken in zijn eigen kamer binnen de unit van Red Bull.

			© Getty Images/Red Bull Contentpool
	© Getty Images/Red Bull Contentpool

Klaar voor de start...

De laatste twee uren wordt het weer drukker voor Verstappen, want alle coureurs moeten deelnemen aan de drivers parade. Het rondje waarbij de rijders op een open vrachtwagen over het circuit worden gereden om de fans te begroeten. Ondertussen is het ook alweer tijd voor korte preview quotes met F1 en diverse andere TV-stations.

Om 15:15 uur lokale tijd is het jaarlijkse fotomoment daar, waarbij alle 20 coureurs op de grid de 'klassenfoto' maken, direct gevolgd door de drivers parade, die om 15:50 uur afgelopen is.

Belangrijk in de voorbereiding is ook het fysiek klaarstomen van de coureur. Samen met zijn personal trainer Bradley Scanes (zie foto hierboven) worden diverse oefeningen gedaan. Dit is vaak een programma waarbij er ruimte is voor wat krachtsinspanningen, alsmede rek- en strekoefeningen. Om de focus te krijgen zijn ook reactiespellen vaak onderdeel van dit programma. Vanzelfsprekend wordt ook het lichaam nog even gemasseerd, zodat nek en schouders soepel zijn.

De druk zal ongetwijfeld toenemen en het moment is daar voor de coureurs om zichzelf af te zonderen, velen doen dat met muziek. Tot ongeveer een uur voor de race, dan is het tijd om omgekleed naar het team te gaan.

Om 16:20 uur gaat de pitlane open en kunnen coureurs met hun auto naar de startopstelling rijden. Ze mogen daarbij tweemaal door de pitlane rijden, zodat het team de tijd heeft om systemen te checken. Rond 16:30 uur zal de auto van Verstappen op de startgrid staan.

Er is op dat moment nog tijd voor een kleine plaspauze, maar vanaf 16:45 uur zal Max zich volledig afzonderen. Samen met het team doorloopt hij diverse procedures en instellingen, waaronder de beroemde 'radio check'. Om 17:00 uur gaan de lampen uit en begint de opwarmronde, gevolgd door de start zo'n drie minuten later.

Vanaf dan is het aan Max om samen met Red Bull te proberen Hamilton achter zich te houden en de titel binnen te slepen. Rond 18:30 uur lokale tijd, 15:30 uur Nederlandse tijd weten we of Verstappen en Red Bull in hun missie zijn geslaagd.

Voorspel en win

Wie wint de GP van Abu Dhabi 2021?

Speel mee en maak kans op een prachtige Max Verstappen drivers cap!

Speel mee
Forbidden

Weddenschappen Max Verstappen

Unibet
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+. Unibet Unibet

Formule 1 GP Abu Dhabi 2021 RN365 Nieuwsdossier

8 reacties

Viaplay
x
Interview De twee geheime wapens die McLaren volgend seizoen in wil gaan zetten