Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Zo kan Red Bull constructeurskampioen worden in de VS

Nadat Max Verstappen de coureurstitel op zak heeft, aast Red Bull nu op de constructeurstitel. In de Grand Prix van de Verenigde Staten kan het al beslist zijn.

In 2021 ging de coureurstitel eveneens naar Max Verstappen, maar de constructeurstitel belandde bij Mercedes. Anno 2022 gaat de titel, en dus ook een forse miljoenenpot aan prijzengeld, vrijwel zeker naar de Oostenrijkse renstal. In Austin heeft Red Bull al een grote kans op het veroveren van het wereldkampioenschap voor Formule 1-teams. Alleen Ferrari kan hier nog een stokje steken, maar makkelijk wordt het voor het team van Charles Leclerc en Carlos Sainz niet. Red Bull heeft na veertien overwinningen in achttien races en consistent scoren een grote voorsprong op de Scuderia.

Hoe wordt Red Bull kampioen tijdens GP Verenigde Staten?

Na race nummer achttien van het huidige F1-seizoen, de GP van Japan, staat de teller bij Red Bull op 619 WK-punten. Max Verstappen en Sergio Perez hebben fors meer punten bij elkaar geracet dan de concurrenten bij Ferrari. Zij staan op 454 punten. Mercedes kan de constructeurstitel niet meer winnen en staat op 387 punten.. Red Bull begint dus aan het Grand Prix-weekend van de VS met een voorsprong van 165 punten op Ferrari. Na de race op het Circuit of the Americas zijn er voor een coureur nog maximaal 75 punten te winnen voor de overwinning, 3 voor de snelste ronde en 8 voor P1 in de sprintrace. In de constructeursstand worden de punten van de twee coureurs van een team bij elkaar opgeteld, dus daar komen nog maximaal 54 punten voor P2-finishes en 7 punten voor de tweede plaats in de sprintrace bij. Een team kan na Austin dus nog maximaal 75+54+8+7+3=147 punten scoren. Kortgezegd moet Red Bull dus een voorsprong hebben van 147 punten op Ferrari, want bij een gelijke stand telt het aantal overwinningen. Met veertien overwinningen voor Red Bull hebben ze in dat geval sowieso gewonnen. Het zal voor Ferrari echter knap lastig worden om nog op een gelijk puntenaantal te eindigen. De Scuderia moet namelijk 19 punten méér scoren dan Red Bull, anders is de constructeurstitel al in de Verenigde Staten voor het team van Verstappen en Perez. Als Ferrari eerste en tweede wordt in Austin, dan kan Red Bull alsnog de titel winnen door als derde en vijfde over de finish te komen. Stel Ferrari pakt naast P1 en P2 ook nog de snelste ronde van de race, dan is P3 en P4 voldoende voor de Oostenrijkse renstal. Als Verstappen of Perez de race in Ausstin wint, dan maakt het niet uit wat de andere Red Bull-coureur doet. Een overwinning is genoeg voor de constructeurstitel.

Viaplay
x
Breaking Hulkenberg eerste aanwinst voor F1-project Audi