Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Zo kan Verstappen wereldkampioen worden in Saoedi-Arabië

Nog twee races en het 2021-seizoen der Formule 1 is afgelopen. De titelstrijd tussen Max Verstappen en Lewis Hamilton lijkt door te gaan tot aan Abu Dhabi, maar de Nederlander kan zijn titel in Saoedi-Arabië al veiligstellen. Hoe? Dat lees je hieronder.

Na de Grand Prix van Qatar is het puntenverschil tussen de twee titelkandidaten wederom gekrompen. Max Verstappen leidt nog steeds in het kampioenschap, al is het gat naar Lewis Hamilton nu slechts acht WK-punten. Mercedes en Hamilton konden een forse terugslag realiseren in de triple header, al kan het kampioenschap zomaar bepaald worden in Saoedi-Arabië. Het momentum lijkt op dit moment bij de regerend wereldkampioen te liggen, maar op het nieuwe stratencircuit in Jeddah is alles nog onzeker. Het 'snelste stratencircuit ter wereld' moet gunstig zijn voor de versere Mercedes-krachtbron van Hamilton, maar een lekke band of een spin kan zomaar de titel gaan bepalen. Hoe kan Verstappen de titel in Saoedi-Arabië al veiligstellen?

Verstappen moet gat met Hamilton vergroten

Als Verstappen en Hamilton na de Grand Prix van Abu Dhabi op een gelijk puntenaantal eindigen, dan wint de Limburger de wereldtitel. Verstappen heeft dit seizoen namelijk meer races gewonnen dan Hamilton en dat is bepalend. Hamilton kan hier geen inhaalslag meer in maken. Dit betekent dat Verstappen een voordeel van 26 WK-punten moet halen in Saoedi-Arabië om de titel hier veilig te stellen. Dit is namelijk het hoogst haalbare aantal punten wat Hamilton nog in de seizoensafsluiter kan halen (25 punten voor de overwinning en een punt voor de snelste raceronde). Verstappen moet dus bovenop zijn voorsprong van acht punten een extra achttien punten uitlopen op Hamilton. Er zijn vier manieren om dit in Saoedi-Arabië te doen.

Hoe Verstappen de titel kan winnen in Jeddah

Verstappen wint de race met de snelste ronde (26 punten) en Hamilton finisht zesde of lager (maximaal 8 punten) Verstappen wint de race zonder de snelste ronde (25 punten) en Hamilton finisht zevende of lager (maximaal 6 punten) Verstappen wordt tweede en zet de snelste ronde (19 punten) en Hamilton finisht tiende of lager (maximaal 1 punt) Verstappen wordt tweede zonder de snelste ronde (18 punten) en Hamilton finisht buiten de top tien (nul punten)

Hoe zit het met de constructeurstitel?

Ook in de constructeursstand is het enorm spannend. Mercedes heeft hier nog vijf punten voordeel op Red Bull, dus het veiligstellen van het constructeurskampioenschap wordt een lastige opgave in Saoedi-Arabië. Hiervoor moeten Hamilton en Valtteri Bottas samen 38 punten meer halen dan Verstappen en Sergio Perez, wat alleen gebeurt als Red Bull een dramatisch weekend heeft. Het enige wat op dit moment zeker lijkt te zijn is dat het een Formule 1-seizoen van 2021 een enorm spannend einde gaat krijgen.

Viaplay
x
Verstappen Verstappen geëerd met plekje in uiterst exclusieve wereldlijst