Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Zo kunnen Verstappen en Perez Red Bull de wereldtitel bezorgen in de VS

Hoe kan Red Bull constructeurskampioen in de Grand Prix van de Verenigde Staten worden? Waar moeten Max Verstappen en Sergio Perez finishen en hoeveel punten moeten ze scoren tegenover Ferrari? Wij hebben het antwoord voor je!

De coureurstitel is al in de pocket voor Red Bull nadat Max Verstappen in Japan als eerste over de finish kwam. De constructeurstitel ligt ook voor het grijpen en dit weekend, in de Verenigde Staten, kan de Oostenrijke renstal deze wereldtitel veroveren. Alleen Ferrari kan daar nog een stokje voor steken, maar de kans dat het team van Charles Leclerc en Carlos Sainz dit lukt is vrij klein. Red Bull heeft na achttien races namelijk een grote voorsprong opgebouwd op de Scuderia. Het gaat dus puur om het resultaat van de Red Bull-coureurs en de Ferrari-coureurs in de race. De startpositie is daarbij natuurlijk niet geheel onbelangrijk. Sainz start de race vanaf P1. Verstappen zal de Spanjaard vergezellen op de eerste startrij. Voor teamgenoten Sergio Perez en Charles Leclerc moeten we een stuk verder naar achter kijken op de grid door gridstraffen. Perez start op P9 en Leclerc vanaf P12.

Hoe kan Red Bull wereldkampioen worden in GP Verenigde Staten?

De teller van Red Bull staat na achttien Grands Prix op 619 punten. Leclerc en Sainz hebben voor Ferrari 454 punten bij elkaar gereden. De voorsprong van de Oostenrijkse renstal is 165 punten op de Scuderia. Na de race in Austin staan er nog drie Grands Prix op de kalender en zijn er voor een coureur nog maximaal 86 punten te behalen (75 punten voor drie overwinningen, 3 punten voor de snelste ronde en 8 punten voor P1 in de sprintrace in Brazilië). Doordat in het constructeursklassement de punten van de twee teamgenoten bij elkaar worden opgeteld, moeten we natuurlijk ook kijken naar de maximale potentiële punten die er te behalen zijn voor degene die P2 finisht. Waarbij het dus kortgezegd constant een 1-2 finish wordt voor het team inclusief snelste ronde. Drie keer een P2-finish en een P2-finish in de sprintrace levert 61 punten op. Een team kan na Austin dus nog maximaal 86+61=147 punten scoren. Simpel gezegd moet Red Bull dus een voorsprong van 147 punten op Ferrari hebben na de Grand Prix van de Verenigde Staten om kampioen te worden (bij een gelijke stand telt het aantal overwinningen). Voor Ferrari zal het echter knap lastig worden. Ferrari moet hiervoor méér dan 18 punten scoren, anders zouden ze hoogstens nog gelijk kunnen komen - waarmee Red Bull kampioen wordt omdat ze meer overwinningen hebben. Een groot voordeel voor Red Bull dus dit weekend. Dit betekent dat als Ferrari een 1-2 finish plus snelste ronde pakt in Austin, Red Bull alsnog wereldkampioen kan worden door derde en vierde te finishen. Doordat Leclerc vanaf P12 start, zal dat een flinke opgave worden. Als Verstappen of Perez zegeviert in Austin, dan maakt het niet uit wat de andere Red Bull-coureur doet aangezien een overwinning genoeg is voor het veiligstellen van de constructeurstitel.

Viaplay
x
LIVE Reacties na zeer dominante zege Verstappen in Bahrein