© Getty Images / Red Bull Contentpool

Nieuwsoverzicht

Zo zoekt Red Bull-scout Helmut Marko naar de volgende Max Verstappen

Binnen Red Bull Racing is Helmut Marko verantwoordelijk voor het speuren naar en grootbrengen van jong autosporttalent. Hij regeert met harde hand over de talentenpoule, waar je alleen door te presteren deel van uit kunt blijven maken.

Helmut Marko is al sinds jaar en dag de talentscout van Red Bull Racing. Hij bracht grote namen als Sebastian Vettel, Daniel Ricciardo en Max Verstappen voort, dus het is veilig om te stellen dat de Oostenrijker een neus heeft voor talent. Maar hoe gaat hij te werk? In gesprek met Motorsport-Total legt hij dat uit.

Marko stelt voorop dat het talent te allen tijde en al op jonge leeftijd aanwezig moet zijn: "Wij geloven niet in het maken van kilometers en ervaring. Iemand moet in een nieuw kampioenschap direct snel zijn. Hij moet over killersinstinct beschikken. Competitiviteit en de prestaties zijn het belangrijkste. Presteert een jonge rijder in onze ogen niet goed genoeg, dan kunnen we op elk moment onze begeleiding beëindigen."

Overigens gaat het niet alleen om die twee begrippen, competitiviteit en prestaties. Ook het mentale aspect wordt nauwlettend gemonitord door Red Bull: "Ik ga al snel met iemand in gesprek om te achterhalen of iemand taai genoeg is en bereid om alles opzij te zetten. We selecteren coureurs immers al op jonge leeftijd en we willen er zeker van zijn dat er niet allerlei zaken tussen kunnen komen, zoals verliefdheid."

Overigens zijn de Red Bull-coureurs nooit van de spiedende ogen van Marko verlost, ook niet als ze eenmaal in de Formule 1 zitten. De Oostenrijker volgde de verrichtingen van Pierre Gasly bij Toro Rosso in 2018 nauwgezet, om hem te evalueren voor een Red Bull-zitje in 2019. Zijn ontwikkeling gaf de doorslag bij de daadwerkelijke promotie.

Hoewel Marko door veel mensen bestempeld wordt als een uiterst humoristisch persoon, hoeven coureurs niet te rekenen op een innige vriendschap met de Red Bull-scout: "Ik ga bijvoorbeeld niet bij hen op bezoek als ze jarig zijn, tenzij de verjaardag tijdens een Grand Prix-weekend gevierd wordt. Alles draait om respect, en hoewel ik met de ene coureur misschien iets meer heb dan met de ander heb ik geen favoriet."

Reacties

Er ging iets mis bij het ophalen van de reacties... Kom op een later moment terug om de reacties te lezen.

Je bericht kon niet worden geplaatst. Probeer het nogmaals of log opnieuw in

De voordelen van een account:

  • Reageren op artikelen

  • Toegang tot exclusieve content

  • Win mooie prijzen met quizen en spellen

  • Profiteer van exclusieve voordelen