1997: het einde van een Formule 1-grootmacht

02 dec. 2018 14:50 Jan van der Burgt 1 reacties
Het is vandaag exact 21 jaar geleden dat Ken Tyrrell zijn naar hem vernoemde renstal van de hand deed. Tyrrell werd overgenomen door de mannen achter autobouwer Reynard en doopte he team 'British American Racing'.

Het was na het seizoen waarin Jos Verstappen voor Tyrrell uitkwam dat Ken Tyrrell aankondigde zijn team van de hand te doen. Op 2 december 1997 werd bekendgemaakt dat British American Racing de boel over zou nemen. In 1998 ging het team formeel nog door het leven als Tyrrell, maar een jaar later verdween de naam volledig uit de sport.

Tyrrell reed op dat moment al jaren achteraan rond. Mika Salo scoorde in 1997 de laatste punten voor het team in de totaal verregende Grand Prix van Monaco door niet één pitstop te maken. Tyrrell won in de jaren '60 en '70 echter titels met Jacky Stewart achter het stuur en achteraan rijden stond het team bijzonder tegen.

Bovendien begonnen de kosten voor het runnen van een Formule 1-team halverwege de jaren '90 de pan uit te rijzen. Voor het kleine achterhoedeteam was dat nauwelijks te doen. De gezondheid van Ken Tyrrell liet te wensen over, waardoor verkoop voor de hand lag.

Het British American Racing-avontuur, met Jacques Villeneuve als voormalig wereldkampioen aan het roer, liep uit op een complete teleurstelling. In het eerste jaar, waarin 'wel even gewonnen zou worden', scoorde het team nul punten. Pas toen Honda zich serieus met het team begon te bemoeien, kwamen de resultaten.

Ken Tyrrell mocht dat al niet meer meemaken. De Brit overleed in augustus 2001 aan de gevolgen van alvleesklierkanker.

Statistieken van Tyrrell Racing

Aantal GP-starts: 430
Aantal wereldtitels (coureurs): 3
Aantal wereldtitel (constructeurs): 1
Aantal GP-overwinningen: 23
Aantal poleposition: 14
Aantal podiumplaatsen: 77
Aantal punten: 621
GP-winnaars: Jackie Stewart (3x kampioen), Jody Scheckter, Michele Alboreto, Patrick Depailler, François Cevert.

Reacties

Er ging iets mis bij het ophalen van de reacties... Kom op een later moment terug om de reacties te lezen.

Je bericht kon niet worden geplaatst. Probeer het nogmaals of log opnieuw in

De voordelen van een account:

  • Reageren op artikelen

  • Toegang tot exclusieve content

  • Win mooie prijzen met quizen en spellen

  • Profiteer van exclusieve voordelen