Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

1997: het einde van een Formule 1-grootmacht

Het is vandaag exact 21 jaar geleden dat Ken Tyrrell zijn naar hem vernoemde renstal van de hand deed. Tyrrell werd overgenomen door de mannen achter autobouwer Reynard en doopte he team 'British American Racing'.

Het was na het seizoen waarin Jos Verstappen voor Tyrrell uitkwam dat Ken Tyrrell aankondigde zijn team van de hand te doen. Op 2 december 1997 werd bekendgemaakt dat British American Racing de boel over zou nemen. In 1998 ging het team formeel nog door het leven als Tyrrell, maar een jaar later verdween de naam volledig uit de sport. Tyrrell reed op dat moment al jaren achteraan rond. Mika Salo scoorde in 1997 de laatste punten voor het team in de totaal verregende Grand Prix van Monaco door niet één pitstop te maken. Tyrrell won in de jaren '60 en '70 echter titels met Jacky Stewart achter het stuur en achteraan rijden stond het team bijzonder tegen.

Bovendien begonnen de kosten voor het runnen van een Formule 1-team halverwege de jaren '90 de pan uit te rijzen. Voor het kleine achterhoedeteam was dat nauwelijks te doen. De gezondheid van Ken Tyrrell liet te wensen over, waardoor verkoop voor de hand lag. Het British American Racing-avontuur, met Jacques Villeneuve als voormalig wereldkampioen aan het roer, liep uit op een complete teleurstelling. In het eerste jaar, waarin 'wel even gewonnen zou worden', scoorde het team nul punten. Pas toen Honda zich serieus met het team begon te bemoeien, kwamen de resultaten. Ken Tyrrell mocht dat al niet meer meemaken. De Brit overleed in augustus 2001 aan de gevolgen van alvleesklierkanker. Statistieken van Tyrrell Racing Aantal GP-starts: 430 Aantal wereldtitels (coureurs): 3 Aantal wereldtitel (constructeurs): 1 Aantal GP-overwinningen: 23 Aantal poleposition: 14 Aantal podiumplaatsen: 77 Aantal punten: 621 GP-winnaars: Jackie Stewart (3x kampioen), Jody Scheckter, Michele Alboreto, Patrick Depailler, François Cevert.

Viaplay
x
Breaking Aston Martin in protest tegen uitslag kwalificatie