Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Formule 1 Grand Prix Nederland 2023

8 bijzondere feitjes over de GP van Nederland die jij moet weten

Hoe veel rondes rijdt Max Verstappen in Zandvoort? Wie won de Dutch Grand Prix het vaakst? Hoe steil zijn de kombochten? In de wereld der Formule 1 draait alles om één ding: cijfers. Ook in Zandvoort is dat het geval. RacingNews365 zet een aantal opvallende cijfers voor je op een rijtje.

Hoe-veel-rondes-F1-Zandvoort?
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Hoeveel bochten heeft Circuit Zandvoort?

Circuit Zandvoort bestaat uit veertien bochten en wordt dankzij haar unieke karakter vaak vergeleken met een achtbaan. Veel hoogteverschillen en blinde bochten maken het circuit dus niet alleen voor de fans, maar ook voor de coureurs een echte attractie.

Om de 'flow' van de baan de verbeteren en de inhaalmogelijkheden te vergroten, werden er in 2019/2020 twee flinke ingrepen gedaan. Zowel de Hungeholtzbocht (bocht drie) en de Arie Luyendykbocht (bocht veertien) werden voorzien van een banking. Beide bochten kennen schuine kant van 32%, ofwel 18 graden.

Veiligheid voorop

Wereldwijd spelen traditionele veiligheidselementen op circuits nog steeds een belangrijke rol. In Zandvoort is er meer dan 2.500 meter grindbak op het circuit. Daarnaast zitten er meer dan 45.000(!) banden in de bandenstapels. Dat is nét ietsje meer dan het aantal sloffen dat Max Verstappen tijdens een raceweekend ter beschikking heeft...

Hoeveel rondes F1 Zandvoort?

Circuit Zandvoort beschikt over een baanlengte van 4.3 kilometer. Aangezien er tijdens een Grand Prix minimaal 305 kilometer moet worden afgelegd, komt dit in het geval van Zandvoort neer op 72 rondes, voor een totale afstand van 306,587 kilometer.

Kerbs, kerbs, kerbs

Er ligt ruim 700 meter aan kerbstones op het circuit, welke (elk jaar) voorafgaand aan de Grand Prix worden voorzien van een nieuw likje verf. Daar gaan heel wat litertjes inzitten...

Tekst gaat verder onder afbeelding.

Kerbstones Zandvoort © XPBimages

Hoeveel bezoekers F1 Zandvoort?

Zandvoort is een dorp met slechts twee toegangswegen. Toch zorgt een goed uitgedacht logistiek plan ervoor dat er per dag zo'n 100.000 bezoekers afreizen naar de Noord-Hollandse badplaats. In totaal brengen dus circa 300.000 trotste F1-fans een bezoek aan Nederlands' enige echte Grand Prix-circuit.

Wie won de Grand Prix van Nederland het vaakst?

Verschillende coureurs schreven de GP van Nederland meerdere keren achter hun namen. Eén iemand flikte dat maar liefst vier keer: Jim Clark. In 1963, '64, '65 en '67 stond hij op de hoogste treden van het podium. Na hem volgt Jackie Stewart met drie overwinningen. Max Verstappen kan dit weekend op gelijke hoogte komen met Stewart: Verstappen won de Grand Prix twee keer.

Een korte, krappe pitstraat

De pitstraat van Circuit Zandvoort heeft een lengte van 150 meter, de maximumsnelheid is 60 kilometer per uur. Daarnaast zijn er 28 pitboxen te vinden.

Hoe hard rijdt men op het rechte stuk?

Doordat Circuit Zandvoort een racetrack is met korte rechte stukken, ligt de topsnelheid van de F1-auto's op dit circuit maar nipt boven de 300 km/h. Dat is ruim 50 km/h minder dan op het circuit van Monza, waar Verstappen & co volgende week hun rondjes rijden.

Wil je je ook voorafgaand aan de Grand Prix van Italië verdiepen in wat statistieken? Laat het ons weten in de reacties!

Formule 1 GP Nederland 2023 RN365 Nieuwsdossier

Praat mee!

Viaplay
x
Max Hezemans: "Newey wil met Hamilton Verstappen verslaan"