© Red Bull Contentpool

Nieuwsoverzicht

Aantal inhaalacties in de Formule 1 dramatisch afgenomen in 2017

02 dec. 2017 15:52 Rik Alkema 0 reacties
De laatste Grand Prix van het seizoen in Abu Dhabi maakte nogmaals pijnlijk duidelijk hoe het aantal inhaalacties drastisch is ingeperkt dit seizoen. De GP van Abu Dhabi is helaas niet het enige voorbeeld. Dieptepunt dit jaar was de GP van Rusland, die maar één inhaalactie kende.

Nieuwe regels komen actie niet ten goede

De enige inhaalactie tijdens de GP van Rusland dit jaar werd ook nog eens veroorzaakt door een teamorder.

Door de spanning in het kampioenschap, vooral aan het begin van het seizoen, waren veel races toch nog spannend. Het aantal inhaalacties droeg echter niet veel bij aan die spanning.

Vorig jaar werd er nog meer dan duizend keer ingehaald, 1047 keer om precies te zijn. Dit jaar vielen er maar 488 inhaalacties te noteren, een vermindering van meer dan 50%.

Dit zijn de inhaalacties tijdens de race, inclusief de inhaalacties met DRS. De inhaalacties tijdens de eerste ronde van een wedstrijd worden niet meegeteld.

De coureur die het minst werd ingehaald in 2017 was Lewis Hamilton. De Brit reed vaak vooraan en in de snelste auto, waardoor hij nauwelijks werd ingehaald.

Max Verstappen haalde ook een stuk minder in. Vorig jaar liet hij 99 inhaalacties noteren, dit jaar slechts 22. Reden hiervoor is het 'gat' waarin Red Bull zich lange tijd bevond, achter Mercedes en Ferrari maar ver voor de rest van het veld. Daarnaast viel Verstappen zeven keer al vroeg in de wedstrijd uit.

De cijfers bevestigen de vrees van experts dat de nieuwe aerodynamische regels zorgen voor minder inhaalacties. Ook rijders klagen vaak dat ze veel neerwaartse druk missen zodra ze binnen 2 seconden van een andere coureur komen. Ondanks het Drag Reduction System (DRS) blijkt inhalen daardoor moeilijk anno 2017.

Reacties

Er ging iets mis bij het ophalen van de reacties... Kom op een later moment terug om de reacties te lezen.

Je bericht kon niet worden geplaatst. Probeer het nogmaals of log opnieuw in

De voordelen van een account:

  • Reageren op artikelen

  • Toegang tot exclusieve content

  • Win mooie prijzen met quizen en spellen

  • Profiteer van exclusieve voordelen