Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Aantal inhaalacties in de Formule 1 dramatisch afgenomen in 2017

De laatste Grand Prix van het seizoen in Abu Dhabi maakte nogmaals pijnlijk duidelijk hoe het aantal inhaalacties drastisch is ingeperkt dit seizoen. De GP van Abu Dhabi is helaas niet het enige voorbeeld. Dieptepunt dit jaar was de GP van Rusland, die maar één inhaalactie kende.

De enige inhaalactie tijdens de GP van Rusland dit jaar werd ook nog eens veroorzaakt door een teamorder. Door de spanning in het kampioenschap, vooral aan het begin van het seizoen, waren veel races toch nog spannend. Het aantal inhaalacties droeg echter niet veel bij aan die spanning. Vorig jaar werd er nog meer dan duizend keer ingehaald, 1047 keer om precies te zijn. Dit jaar vielen er maar 488 inhaalacties te noteren, een vermindering van meer dan 50%. Dit zijn de inhaalacties tijdens de race, inclusief de inhaalacties met DRS. De inhaalacties tijdens de eerste ronde van een wedstrijd worden niet meegeteld.

De coureur die het minst werd ingehaald in 2017 was Lewis Hamilton. De Brit reed vaak vooraan en in de snelste auto, waardoor hij nauwelijks werd ingehaald. Max Verstappen haalde ook een stuk minder in. Vorig jaar liet hij 99 inhaalacties noteren, dit jaar slechts 22. Reden hiervoor is het 'gat' waarin Red Bull zich lange tijd bevond, achter Mercedes en Ferrari maar ver voor de rest van het veld. Daarnaast viel Verstappen zeven keer al vroeg in de wedstrijd uit. De cijfers bevestigen de vrees van experts dat de nieuwe aerodynamische regels zorgen voor minder inhaalacties. Ook rijders klagen vaak dat ze veel neerwaartse druk missen zodra ze binnen 2 seconden van een andere coureur komen. Ondanks het Drag Reduction System (DRS) blijkt inhalen daardoor moeilijk anno 2017.

Viaplay
x
RN365-podcast Hongerige Verstappen jaagt op primeur in onvoorspelbaar China