Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Abiteboul niet bang voor vertrek Renault uit F1: "Zie geen reden voor een exit"

De wereld van de Formule 1 schudt op zijn grondvesten door de tweedeling van de drie grote teams en het middenveld, plus het vooruitzicht dat de nieuwe regels mogelijk niet zoveel zullen veranderen. Een vertrek van Renault behoort ook tot de mogelijkheden, al heeft teambaas Cyril Abiteboul vertrouwen dat het zover niet zal komen.

Bij het Formule 1-team van Renault wordt er rekening gehouden met mogelijk alweer een vertrek uit de sport. De Franse equipe verliet in 1985 en 2010 uit de sport als constructeur en door de huidige stand van zaken kan er een zoektocht worden gestart naar een nieuwe uitweg. Reden voor de onduidelijkheid is het geforceerde aftreden van ex-topman Carlos Ghosn, die na schuldig bevonden te zijn voor louche zaken als het misbruiken van bedrijfsmiddelen het veld moest ruimen. De vervanger van Ghosn, Thierry Bolloré, is na een klein jaar eveneens van zijn positie als interim-CEO gehaald. Met het vertrek van Bollore op 11 oktober werd CFO Clotilde Delbos gepromoveerd naar de positie van interim-CEO. Als gevolg van het aantreden van Delbos zal het vijfjarenplan van Renault wederom onder de loep worden genomen, waaronder ook de toekomst van de autofabrikant in de Formule 1 valt. Renault heeft benadrukt dat er nauwlettend gekeken zal worden naar het plan. Renault is momenteel tot en met 2020 betrokken bij de Formule 1, maar voor de jaren daarna is er vooralsnog niets vastgelegd. De nieuwe regels van de Formule 1, die mogelijk ingrijpende veranderingen met zich zullen meebrengen, moeten voor 1 november worden gepubliceerd en zullen Renault helpen beslissen over zijn toekomst in de sport. Tekst gaat verder onder de foto.

In de ogen van Renault-teambaas Cyril Abiteboul is er geen reden tot paniek. "Ik zeg niet dat de huidige regels niet in orde zijn, we hebben ze inmiddels gesteund vanaf het eerst moment. Ik denk wel dat het de beste keus is om iets meer gezond verstand in te brengen in de Formule 1 voor wat betreft de uitgaven, zodat de show iets dynamischer kan worden." Abiteboul doelt hiermee op het streven de verhoudingen tussen de grote en kleine teams te verkleinen. Abiteboul herhaalt de positie van Renault ten opzichte van de toekomst van de Formule 1, door te zeggen dat de fabrikant volledig staat achter het idee om het prijzengeld op een eerlijkere wijze te verdelen. Daarnaast klinken de verwachte sportieve en technische regels als muziek in de oren van het bedrijf. Als alles volgens plan verloopt, dan ziet Abiteboul geen reden voor Renault om te willen vertrekken. "Ik kan vooralsnog niets bevestigen totdat het proces is afgerond, maar laten we optimistisch zijn. Als alles beter wordt dan wat het nu is, dan zie ik niet waarom we een andere positie innemen dan we in 2015 deden. Goed, de markt is veranderd en de resultaten zijn wat op dit moment ze zijn, maar het belangrijkste is om te bekijken of we in de toekomst tegen redelijke kosten redelijke resultaten kunnen behalen." Luister hieronder naar de nieuwste F1-podcast van RacingNews365, waarin door autocoureur Tim Coronel, F1-journalist Ruud Dimmers en Jeroen van Inkel uitvoerig wordt vooruitgeblikt op het Grand Prix-weekend in de Verenigde Staten.

Viaplay
x
Max Palmer: "Verstappen kon kampioenschap beslissen, maar zette zichzelf buitenspel"