Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Acht Formule 1-coureurs die ook de Dakar Rally reden

Ieder jaar verschijnen er honderden deelnemers aan de start van de Dakar Rally uit alle hoeken van de wereld. De slopende wedstrijd heeft door de jaren heen ook de nodige Formule 1-coureurs aangetrokken, waaronder zeker niet de minsten.

Met het besluit om de Formule 1 achter zich te laten, heeft Fernando Alonso zijn pijlen gericht op het tackelen van allerlei andere disciplines. De tweevoudig wereldkampioen heeft in de tussentijd deelgenomen aan het World Endurance Championship, de 24 uur van Le Mans en de Indy 500. Daar houdt het voor Alonso echter niet op, want met Toyota reist de Spaanse coureur dit jaar af naar Saoedi-Arabië, om zich daar te wagen aan de Dakar Rally. Hoewel het vandaag de dag een unicum is dat een coureur als Alonso een gooi doet naar glorie in de Dakar Rally, is hij verreweg de meest succesvolle Formule 1-coureur die deelneemt aan de uithoudingsrace. RacingNews365 heeft acht andere van zulke avonturiers op een rijtje gezet. Clay Regazzoni Dat Formule 1-coureurs in het verleden ware bikkels waren, dat bewees Clay Regazzoni met zijn deelname aan de Dakar Rally. Nadat de zeer ervaren Grand Prix-winnaar in 1980 verlamd raakte door een ongeluk in de Formule 1, verscheen hij ettelijke keren aan de start van de rally met een voertuig dat speciaal voor gehandicapte mensen was geprepareerd. Succes kende hij er echter nooit. Jan Lammers Oud-Formule 1-coureur Jan Lammers is er één in een lange lijn van Nederlandse deelnemers van de Dakar Rally. De sportief directeur van de Grand Prix van Nederland reisde aan het begin van vorig decennium meerdere malen af naar Zuid-Amerika om daar met een truck de rally te trotseren. Lammers won nooit, maar reed de wedstrijd een handvol keren uit.

Henri Pescarolo Als succesvol en hoog aangeschreven autocoureur uit Frankrijk was het voor 'Monsieur Le Mans' bijna vanzelfsprekend dat een deelname aan de Dakar Rally in het verschiet lag. In de jaren negentig van de vorige eeuw kwam het ook zo ver, Pescarolo nam veelvuldig deel aan de rally, maar kwam in zijn carrière niet verder dan een top tien klassering. Patrick Tambay Fransman Patrick Tambay, een fervent skiër en voormalig Formule 1-coureur, stond een deelname aan de Dakar Rally op het lijf geschreven. De tweevoudig Grand Prix-winnaar kwam ook aardig uit de verf in de rally. Tambay finishte tot tweemaal toe in de top drie van het klassement. Jacky Ickx Hoewel de geschiedenisboeken het niet zozeer laten zien, was de Belgische Jacky Ickx in zijn tijd één van de snelste Formule 1-coureurs. Het gebrek aan succes in de Formule 1 maakte Ickx echtere meer dan goed in andere disciplines. Naast ettelijke overwinningen in onder andere de 24 uur van Le Mans won de Brusselaar in 1983 ook de befaamde Dakar Rally. Ickx reed de rally ook met zijn dochter Vanina.

Jacques Laffite Zesvoudig Grand Prix-winnaar Jacques Laffite was een van de vele Franse Formule 1-coureurs die besloot zijn geluk te beproeven in de Dakar Rally. Het leverde Laffite weinig op, aangezien hij de finish geen enkele maal wist te halen. Jean-Louis Schlesser In de Formule 1 wist Jean-Louis Schlesser weinig potten te breken, maar bij zijn Dakar-avonturen was hij aanzienlijk succesvoller. Na een eerste poging halverwege de jaren tachtig kreeg Schlesser de smaak te pakken, waarna hij met name in de jaren negentig veelvuldig deelnam aan de rally. De Fransman won de Dakar Rally tweemaal. Jochen Mass Na zijn Formule 1-carrière besloot Jochen Mass met Mercedes een gooi te doen naar een overwinning in de Dakar Rally, maar net zoals zijn loopbaan in de koningsklasse verliep de poging moeizaam. Alhoewel, de Oostenrijker wist de finish wel te halen, hij kwam als 62ste over de finish – een hele prestatie op zich.

Viaplay
x
Breaking Hulkenberg eerste aanwinst voor F1-project Audi