Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Achtergrond: het grote vraagteken rond Michael Schumacher

Op 29 december 2013, over een kleine twee weken precies vijf jaar geleden, ging Formule 1-legende Michael Schumacher tijdens een skivakantie, terwijl hij op de latten stond, onderuit. De Duitser smakte met zijn hoofd tegen een steen, waardoor hij ernstig hersenletsel opliep.

Na een bijzonder succesvolle carrière, waarin Michael Schumacher eigenlijk maar één zwaar ongeval meemaakte (Silverstone 1999, waar hij meerdere beenbreuken opliep), kwam Der Meister eind 2013 in het nieuws vanwege een incident in de sneeuw. Waar media en journalisten in het verleden bovenop de zevenvoudig wereldkampioen zaten om het laatste nieuws rondom hem te kunnen berichten, daar kreeg vrijwel niemand hoogte van Schumachers situatie sinds het ski-ongeluk. Mondjesmaat kwamen roddels op gang: in de eerste paar maanden lag Schumacher in een coma, waaruit hij in juni 2014 ontwaakte. Nadien kwamen enkele vertrouwelingen van de Duitser – waaronder voormalig Ferrari-president Luca di Montezemolo en FIA-baas Jean Todt, zijn vroegere teambaas – over de vloer. Waar Di Montezemolo weleens wat lekte richting Italiaanse media, hield Todt de kaken dikwijls stevig op elkaar. Slechts kortgeleden liet de Fransman zich ontvallen vorige maand de Braziliaanse GP samen met de Duitse legende te hebben gekeken, op zijn landgoed in Zwitserland.

In de afgelopen vijf jaren is er veel gezegd en geschreven, speculaties doen geregeld de ronde. Niet zelden proberen media waarvan de naam in het verleden enigszins besmeurd is geraakt, de koppen te halen door ‘exclusief’ verslag te doen over zogenaamde ontwikkelingen, aan de hand van ‘betrouwbare’ bronnen. Het enige wat echter duidelijk blijft, is dat van Schumacher zelf tegenover de overgrote meerderheid van de buitenwereld in al die tijd niets is vernomen. Hij zou enorm zijn vermagerd, een ingevallen gezicht hebben, slechts emoties tonen door te huilen, zich niet voort kunnen bewegen, zich moeilijk-maar-wel-een-beetje voort kunnen bewegen, praten, niet praten, aan geheugenverlies lijden, et cetera. Eén van de weinige personen die daadwerkelijk weet hoe de vork in de steel zit is Michaels 19-jarige zoontje Mick Schumacher, die afgelopen seizoen de in 1990 door zijn vader neergezette prestatie evenaarde door Formule 3-kampioen te worden. Een ongeschreven regel in medialand is echter dat Mick nimmer naar de toestand van zijn vader wordt gevraagd. De tiener gaat zijn gang in de racerij, beklimt de ladder van de juniorcategorieën en zal volgend jaar in het voorprogramma van de Formule 1-races zijn kunsten vertonen in de Formule 2. Als Schumi junior blijft doorgaan op de in 2018 ingeslagen weg, zal hij ongetwijfeld de Formule 1 bereiken. Intussen doet persvoorlichtster Sabine Kehm het woord, als er tenminste iets te melden valt. Daarover doen geruchten weer de ronde dat Schumachers er zelf voor kiezen om niets te laten merken. Kehm werd door een Brits tabloid gequote als: “Michael hield tijdens zijn loopbaan privé en werk gescheiden en de familie wil dat nu graag voortzetten.”

De man die miljoenen liefhebbers jarenlang in zijn greep hield en daarnaast het Formule 1-veld zijn wil op wist te leggen, hult zich in nevelen - of wordt in nevelen gehuld. De autosportwereld, en Schumacherfans in het bijzonder, blijven tot een kleine vijf jaar na het ski-ongeluk met vraagtekens zitten. De kans dat deze vraagtekens ooit verdwijnen dankzij een bevredigend antwoord, lijkt vooralsnog miniem te zijn. Middels twee accounts op het sociale medium Instagram ( @michaelschumacher en @keepfighting ) worden de fans en belangstellenden zo nu en dan voorzien van een plaatje uit het verleden van Michael, of het heden van zoon Mick. Wat vind jij van de mediastilte rondom de persoon van Michael Schumacher? Laat het hieronder weten in de reacties!

Viaplay
x
Kalender F1 slaat terug op kritiek Verstappen: "Het is niet verplicht"