Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Adrian Newey: 'Schaf die windtunnels af'

Adrian Newey is bang dat de Formule 1 haar aantrekkingskracht verliest als er niet gauw iets verandert. De Engelsman vindt de sport te duur en de motoren te bepalend.

Nieuwbakken chief techical officer van Red Bull Adrian Newey vindt anno 2018 de motoren te bepalend voor het succes van een Formule 1-team: "Het belang van een goed chassis en het belang van een goede motor is volledig uit balans geraakt. Een tekort aan motorvermogen maak je niet goed met een goed chassis." Liberty Media wil de grote verschillen tussen de teams verkleinen door het instellen van een budgetlimiet en een eerlijker verdeling van diverse inkomsten. "Dat gaat niet werken" , aldus Newey. "Een dergelijk socialistisch stelsel werkt alleen op papier, maar niet in de praktijk."

Newey heeft echter wel een idee over hoe de kosten omlaag kunnen en stelt voor diverse hulpmiddelen af te schaffen. Als voorbeeld geeft hij de windtunnels, die hij zelf typeert als dinosaurussen: "Windtunnels staan toch al op het punt om uit te sterven. Alles gebeurt steeds meer met behulp van CFD-software en als we dat standaardiseren, valt daar heel veel op te besparen." Newey, die aangeeft dat de auto's tegenwoordig veel te zwaar zijn om langdurig aanvallend mee te kunnen rijden, pleit eveneens voor het uitwisselen van minder telemetrie: "Zodoende komt de mens weer op de voorgrond te staan en niet de data." "Bovendien worden simulatoren en testbanken van minder waarde, omdat die waarden dan niet meer vergeleken kunnen worden met de praktijk, hetgeen opnieuw een bezuiniging op kan leveren."

Viaplay
x
Sponsor 'Ferrari kaapt grote sponsor Mercedes en evenaart megadeal Red Bull'