Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Adrian Newey: 'Werken bij McLaren was slecht voor mijn creativiteit'

Adrian Newey wordt over het algemeen gezien als de topontwerper binnen de Formule 1. Toch was er een moment in zijn carrière dat hij zich alles behalve creatief voelde.

Adrian Newey won in de afgelopen jaren maar liefst tien constructeurstitels en is de enige ontwerper die constructeurskampioenschappen heeft gewonnen met drie verschillende Formule 1 teams, namelijk Williams, McLaren en Red Bull. Bij McLaren ontwierp hij de MP4/13 waarmee Mika Häkkinen in 1998 zijn eerste wereldtitel pakte. Het was de eerste auto die volledig door Newey zelf was ontworpen. Toch laat hij in gesprek met de BBC weten dat hij de grootste moeite had om in de werkomgeving van McLaren te kunnen functioneren. "Tegen het einde van mijn loopbaan bij McLaren voelde ik mij totaal ontmoedigd en beperkt in mijn mogelijkheden."

De fabriek van McLaren was inmiddels verhuisd naar Woking waar architect Norman Foster een soort van glaspaleis liet bouwen. Een omgeving waarin Newey zich bepaald niet thuis voelde. "Mijn creativiteit werd in de kiem gesmoord. Alles was ook extreem gestructureerd en tot in de puntjes georganiseerd. De omgeving waarin we moesten werken was ontzettend steriel." Ondanks dat het bepaald niet bevorderlijk was voor zijn eigen creatieve brein, heeft hij wel bewondering voor het ontwerp van Foster. "Het was natuurlijk een architectonische meesterwerk wat ik als een zeer indrukwekkende omgeving heb ervaren om in te werken."

Viaplay
x
Breaking Hulkenberg eerste aanwinst voor F1-project Audi