Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
Ontdek de mogelijkheden
Ross Brawn

Afzwaaiende F1-baas trots op zijn nalatenschap

Ross Brawn kijkt trots terug op de hetgeen wat hij voor de Formule 1 heeft betekend in zijn tijd als F1-topman.

Ross Brawn
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Ross Brawn, de voormalige Managing Director van de Formule 1, is trots op wat hij heeft bereikt in de jaren dat hij voor de koningsklasse van de autosport werkte. Eerder maakte Brown bekend de Formule 1-deur definitief achter zich te sluiten en met pensioen te gaan.

Brawn heeft voor verschillende F1-teams veel betekend, waaronder Ferrari en Brawn GP, maar ook voor de Formule 1 waarin hij de afgelopen 6 jaar actief was als topman van de organisatie. Zijn doel was simpel: het racen verbeteren. Hij is blij dit te hebben kunnen bewerkstellingen.

"Vanuit mijn perspectief was het mooie het close racen, het betere entertainment, de grotere hartslag die we allemaal zo vaak voelden tijdens races. Dat we dit jaar veel betere races zagen, was voor mij een echte beloning", laat Brawn weten.

"Ik ben blij met waar we staan. Ik denk dat er in de afgelopen zes jaar, sinds ik bij het managementteam ben gekomen, veel is veranderd en daar ben ik blij om. F1 is vandaag de dag sterker dan ooit tevoren."

"Ik werd door Liberty benaderd als iemand met F1-ervaring, iets wat ze in het begin nodig hadden. Ik was geïnteresseerd, maar alleen als we de ontwikkeling van de sport vanuit een ander perspectief konden benaderen: hoe kunnen we het racen verbeteren? Ik denk dat we daarin geslaagd zijn. We hebben een geweldig team gebouwd en ik ben echt blij met wat we hebben bereikt. We hebben F1 een nieuwe richting in gestuurd."

Brawn: "Dat gaf me een enorme kick"

Samen met het team van de Formule 1 heeft Brawn verschillende dingen geïmplementeerd om het racen te verbeteren. Eén daarvan is de invoering van de budgetcap die ervoor moest zorgen dat de teams met minder budget betere kansen kreeg en dus het racen werd bevorderd.

Brawn erkent dat er nog wat kinderziektes in het systeem zitten, maar ziet het als een grote stap. "Ik denk dat de budgetcap een belangrijke stap is voor Formule 1. Er moeten nog wat foutjes worden weggewerkt, maar gezien de complexiteit van de invoering van een dergelijk systeem is het fantastisch wat het team van de Formule 1 en de FIA hebben bereikt sinds de invoering vorig jaar."

De grootste verandering onder Brawn's leiderschap was nog wel het nieuwe pakket reglementen voor 2022. Hierdoor produceren de F1-bolides minder vuile lucht en kan er beter gevolgd en ingehaald worden.

"Het gaf me een enorme kick toen ik de 2022-bolides voor het eerst zag en er twee of drie auto's met elkaar raceten", vertelt Brawn. "Dat hadden we nog niet vaak gezien. Nu kun je zonder problemen meerdere ronden hard achter een andere auto rijden."

Ook interessant:

Als Verstappen wat minder wint, is dat goed voor F1

In de nieuwste F1-podcast van RN365 blikken Tom Coronel, Ruud Dimmers en host Joris Mosterdijk terug op het F1-seizoen 2022 en blikken ze al voorzichtig vooruit op volgend jaar. Misschien moet Max Verstappen dan maar wat minder winnen, zodat we nog wat meer spektakel zien in F1. Dat en meer bespreekt het trio in het nieuwste F1-luistervoer, dat je hieronder terug kan vinden in de player.

Mis niets van het F1-seizoen 2023 en zet de F1-kalender eenvoudig op jouw smartphone of PC

Download nu de F1-kalender

2 reacties

RN365 Special
'Red Bull-topontwerper Newey verrast met nieuwe bolide Verstappen'

De RB19 van Max Verstappen en Sergio Perez wordt op 3 februari onthuld. Red Bull heeft deze winter niet stilgezeten en de nieuwe bolide zal een maximale evolutie zijn van de RB18 waarmee Verstappen vorig jaar kampioen werd, zo schrijft onze technisch F1-analist Paolo Filisetti.

Lees meer
Viaplay
x
Kippenvel Zó kondig je een F1-comeback aan: "Terug in de armen van kampioenen"