Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Albon belicht keuze voor 23: "Rossi-fan, maar er is maar één echte"

De nieuwe Formule 1-aanwas blijkt een neusje te hebben voor hardrijdende tweewielers. Nadat Lando Norris het startnummer 4 doorgaf nadat hij het niet aandurfde om nummer 46 te gebruiken, heeft ook Alexander Albon het getal wat in de racewereld synoniem staat voor MotoGP-legende Valentino Rossi bewust overgeslagen. Albon rijdt in zijn Formule 1-carrière met de helft van 46, het startnummer 23.

Zowel Norris als Albon was in de jeugdjaren fan van Rossi, die anno 2018 nog altijd meereed in de hoogste klasse van het wegracen met de motorfiets. De 39-jarige Italiaan werd bekend met het startnummer 46 op de kuip en ondanks dat Albon dit getal in zijn kartjaren altijd gebruikte, wenst de in Groot-Brittannië geboren maar voor Thailand racende coureur die cijfers niet te gebruiken.

"Ik ben altijd een Rossi-fan geweest, maar ik kan The Doctor natuurlijk niet vervangen", laat Albon weten in een bericht op zijn persoonlijke Twitter-pagina. "Zodoende heb ik gekozen voor de helft", grapt de nummer drie van het voorbije Formule 2-kampioenschap. Het startnummer 23 werd overigens niet gebruikt in de tijd van de vaste getallen: de laatste rijder die met 23 rondreed was Max Chilton, hij deed dat in 2013. Norris liet in een eerder stadium al blijken dat hij het getal 46 te heilig vond om zelf te gebruiken, waardoor de 19-jarige Brit uitweek naar het getal 4. Dat nummer was vrijgekomen nadat deze al een paar jaren niet meer te bewonderen was geweest. Toevalligerwijs is ook in Norris' geval huidige IndyCar-coureur Chilton de laatste die het nummer heeft gebruikt. In het seizoen 2014, Chiltons tweede en laatste jaar in de F1, mocht hij een vast startnummer kiezen. De Brit koos destijds voor het nummer 4. Omdat vaste startnummers vervallen als een coureur er gedurende twee complete jaren geen gebruik van maakt, kon Norris het getal voor 2019 laten opplakken. Overigens is het nummer 46 weleens gebruikt in de tijd van de vaste startnummers, al was dat vanwege hoge nood. Caterham liet Will Stevens in de Grand Prix van Abu Dhabi van 2014 debuteren en Stevens kreeg niet de mogelijkheid om een eigen nummer door te geven. Daarom werd gekozen voor een 'reservenummer' waarover Caterham destijds beschikte: het getal 46. Ook Robin Frijns heeft enkele trainingssessies met het door Rossi zo bekend geworden getal af mogen werken.

https://twitter.com/alex_albon/status/1075089277065814017

I’ve always been a Rossi fan but since I can’t replace the doctor himself, I thought I’d have half of it 😂😂 #quickmaths #AA23 pic.twitter.com/WaKGjYL5uE — Alex Albon (@alex_albon) 18 december 2018

Viaplay
x
Breaking Hulkenberg eerste aanwinst voor F1-project Audi