Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Albon: "Ik was een van de slechtst voorbereide Formule 1-coureurs ooit"

Alexander Albon maakte in 2019 zijn Formule 1-debuut, maar het duurde niet lang voordat hij de koningsklasse weer moest verlaten. Hij legt uit waarom.

Toen Alexander Albon debuteerde voor Toro Rosso, het huidige AlphaTauri, voelde hij zichzelf 'een van de meest onvoorbereide coureurs ooit', wat zorgde voor een lastig F1-debuut. In 2018 reed hij in de Formule 2, waarna hij een optie kreeg om te debuteren voor het zusterteam van Red Bull. Dit kwam enigszins als verrassing, want hij had al een contract getekend voor Nissan e.dams in de Formule E. Albon moet toegeven dat het vanaf dat moment snel ging. "Het gebeurde allemaal heel erg last minute", zegt hij in de Motorsport Magazine Podcast . "Ik wil niet teveel in detail treden over hoe alles verliep, maar het was een lastige situatie natuurlijk. Ik zat al vast aan Nissan en dat maakte de overstap van de Formule E naar F1 niet zo makkelijk als ik gewenst had." "Natuurlijk wil je als coureur van mijn leeftijd in F1 rijden. Dat is iedereens doel, van kinds af aan. Maar ja, we moesten een deal sluiten, en toen die deal er was, was dat het."

Een Formule 1-contract tekenen zonder testdag

Albon kwam er pas aan het einde van zijn Formule 2-carrière achter dat hij het in de koningsklasse mocht gaan proberen. Hij was verrast dat hij de mogelijkheid kreeg, want destijds ging hij er al vanuit dat de F1 niet meer te bereiken was. "Het was een heel snel proces", vervolgt hij. "Tot aan Rusland (laat in het F2-seizoen, red.) had ik geen idee dat het nog mogelijk was, omdat ik al zo lang geen onderdeel meer uitmaakte van een opleidingsprogramma." "En toen opeens, letterlijk tijdens de laatste twee races van mijn Formule 2-carrière, kreeg ik deze mogelijkheid wel." Doordat de mogelijkheid zich pas enorm laat voordeed, kon Albon zich niet echt voorbereiden voor de Formule 1. "Ik was een van de slechtst voorbereide coureurs ooit om te debuteren in de F1", vindt de Thais-Britse coureur. "Want iedereen heeft wel wat tests gehad voordat ze in de F1 komen, maar mijn eerste test was letterlijk de eerste dag van de wintertestdagen in Barcelona, dat was het. En ik spinde! Ik spinde gelijk in bocht 4. Ik dacht: 'O, mijn God, waar ben ik in beland?'" Na een half jaar bij Toro Rosso mocht Albon het al proberen bij Red Bull als teamgenoot van Max Verstappen. Na anderhalf seizoen werd hij echter weer de laan uitgestuurd. In 2022 mag hij het opnieuw proberen in de Formule 1, ditmaal bij Williams naast Nicholas Latifi.

Viaplay
x
Trucje Verstappen verklaart opzienbarend Red Bull-trucje