Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Albon zag zijn carrière bijna eindigen na fietsongeval

Alexander Albon heeft veel hoogte- en dieptepunten meegemaakt in zijn carrière, waaronder een fietsongeluk met George Russell, waarna hij in een neerwaartse spiraal belandde en slechter presteerde.

Alexander Albon vreesde voor zijn carrière in de autosport na een fietstocht met George Russell, waarbij hij ten val kwam en zijn sleutelbeen brak. Toen zijn resultaten hierna steeds beneden verwachting waren, dacht hij dat het wel eens het einde kon zijn van zijn loopbaan richting de Formule 1. De twee F1-coureurs zijn goede vrienden van elkaar en spendeerden veel tijd samen in juniorenklassen. Bij het debuut van Albon in de Formule 2, in 2017, deelden Russell en Albon dezelfde trainer en leefden ze praktisch samen. "Hij woonde op twee minuten afstand van mijn huis, maar hij at vaker bij mij thuis dan ikzelf deed", begint de Thais-Britse coureur bij de podcast van Motorsport Magazine . "Hij kwam altijd wel langs. We hadden samen lunch en avondeten. Hij was praktisch onderdeel van de familie." Albon en Russell sportten ook veel samen. De voormalig Red Bull-rijder legt uit dat hij en Russell besloten te gaan mountainbiken, waarbij Albon zijn 'goede fiets' uitleende aan Russell en zelf een reservefiets gebruikte met kapotte achterremmen.

Albon breekt zijn sleutelbeen

Tijdens de fietstocht kwamen ze terecht op een nieuw pad, wat volgens Albon 'altijd een beetje gevaarlijk is', al zag het er volgens de coureur goed en veilig uit. "Ik ging daar best wel hard, maar niet met een snelheid waarbij je je nek breekt. Ik ben geen maniak op een fiets. We wisten het niet, maar het leek erop dat we op een soort ruiterpad terecht waren. Daar was een soort spring-horde voor paarden." "Die horde bestond uit een boomstronk met takken die dwars over het pad hingen, met daarachter een enorme afdaling", vervolgt Albon. Toen hij dat doorhad, raakte hij in paniek en viel hij van zijn fiets, waardoor hij zijn sleutelbeen brak.

Hoe het incident zijn Formule-carrière beïnvloedde

Door het fietsongeluk moest Albon een raceweekend in de Formule 2 missen. De toen nog toekomstig F1-coureur had een sterke start van het seizoen, maar na het fietsongeluk ging het minder goed. Hij voelde dat zijn bolide niet meer hetzelfde was na een crash van Sergey Sirotkin, Albons vervanger toen hij niet kon rijden. "Ik keerde terug (op de Red Bull Ring, red.) en ik verwachtte wat meer. Ik finishte iets van vijfde en zesde. Daarna was het een groot fiasco. Ik had een verschrikkelijk seizoen en het was gewoon één van die seizoenen waarin niets leek te werken. Ik wil niet met vingers wijzen, maar ik denk nog steeds dat er iets mis was met de auto, waardoor het na de crash nooit meer hetzelfde was." "En ja, dat was teleurstellend op dat moment. Ik stond iets van derde in het kampioenschap voor het ongeluk, maar ik finishte nergens. Ik was zevende of zo, en dat is verschrikkelijk voor een topteam." Albon dacht dat zijn carrière voorbij was. "Het was gewoon niet goed genoeg."

Albon had daarna geen geld meer en was bang dat het het einde was van zijn carrière. "Het voelde alsof het me allemaal uit mijn handen glipte." Uiteindelijk heeft een test na het seizoen, in Abu Dhabi, naar eigen zeggen zijn carrière gered. Zijn Formule 1-debuut kwam een jaar later, waarna hij al snel naast Verstappen reed bij Red Bull. Hier ging het niet zoals gehoopt en in 2021 moest de Thai vanaf de zijlijn toekijken. Komend seizoen in 2022 maakt Albon zijn rentree bij Williams, naast Nicholas Latifi.

Viaplay
x
Trucje Verstappen verklaart opzienbarend Red Bull-trucje