Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Stake F1 Team

Alfa Romeo viert feest na GP Qatar: "We maakten geen enkele fout"

De zware Grand Prix van Qatar resulteerde in punten voor de twee Alfa Romeo-coureurs. Een beloning die leidde tot een positiestijging in het constructeurskampioenschap, en dus mogen de mannen tevreden zijn.

Bottas Zhou Qatar
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Bij Alfa Romeo mogen ze tevreden zijn want beide coureurs gingen na de Grand Prix van Qatar met punten naar huis. Valtteri Bottas finishte op positie acht, goed voor vier punten, en teamgenoot Guanyu Zhou pakte twee punten op positie negen nadat Sergio Perez met een tijdstraf wegviel uit de top 10. Bottas behaalde zaterdag tijdens de sprintrace ook al een top 10 klassering, echter ontving hij hier geen kampioenschapspunten voor.

Laatstgenoemde mocht de Grand Prix op zondag als negende aanvangen, en wist mede dankzij zijn zachte banden en een vroege pitstop binnen de punten te blijven. Maar Zhou verdient eigenlijk de meeste waardering dit weekend: de Chinees startte de race namelijk als laatste op de grid (P19, aangezien Carlos Sainz uitviel maar zijn plek vrij bleef en Sergio Perez startte vanuit de pitstraat) en wist zich vanuit deze startpositie naar de punten te rijden.

Perfect, foutloos en solide

Met deze zes punten doet Alfa Romeo goede zaken in het kampioenschap. Ze zijn namelijk Haas nu officieel voorbij in het constructeurskampioenschap met een totaal van 16 punten. De teamvertegenwoordiger Alessandro Alunni Bravi beaamt de goede zaken die het team gedaan heeft in Qatar: "We konden zondag een race afleveren waar we al heel lang naar streefden. We wisten dat we de potentie hadden om punten te scoren, maar we moesten de perfecte race rijden om dit resultaat mee naar huis te nemen." Alles viel samen voor Alfa Romeo tijdens de race: "De strategie was perfect, de pitstops foutloos en de coureurs hebben twee solide prestaties geleverd."

De teamvertegenwoordiger waarschuwt de rest van het achterveld. "We blijven upgrades naar de baan brengen, terwijl we ook onophoudelijk doorgaan, in de fabriek, in de simulator en op het circuit, om de prestaties van ons evoluerende pakket te begrijpen en alles eruit te halen." Het doel is dan ook duidelijk: "Ons doel blijft de zevende plaats in het kampioenschap, dat blijven we herhalen. Het zal moeilijk worden, het zal een gevecht worden, maar we hebben de mensen, de coureurs en de inzet die we daarvoor nodig hebben. Het zal moeilijk worden, natuurlijk, maar we zullen het onze concurrenten ook moeilijk maken", sluit de Italiaan af.

"Nog nooit zo hard gepusht"

Ook Bottas is tevreden met de resultaten in Qatar. "Vandaag was een geweldige dag voor ons en ik ben echt blij met het resultaat dat we hebben behaald. Het was warm en vochtig, eigenlijk vrij extreem, en de omstandigheden maakten het nog moeilijker. Maar we wisten dat we potentie hadden om het goed te doen, en dat hebben we bereikt dankzij een foutloze strategie en race. We zullen hard blijven werken om hogerop te klimmen en ons seizoensdoel te halen."

Vervolgens kwam Zhou ook nog aan het woord, die naar eigen zeggen een geweldige race heeft gereden: "Het was een geweldige race om van achteraan de grid naar de top tien te gaan: we hadden een goede strategie, we beheersten de banden goed en maakten geen enkele fout, en dit alles was de sleutel tot het resultaat van vanavond", zo legt de Alfa Romeo-coureur uit. Ook had hij veel last van de zware weersomstandigheden. "Ik ben echt uitgeput, ik heb nog nooit zo hard gepusht onder zulke omstandigheden, maar dit is een geweldige beloning voor ons allemaal na zo'n zware periode. We hebben nooit opgegeven toen het moeilijk was, en vandaag hebben we het voor elkaar gekregen toen het er toe deed."

Formule 1 GP Qatar 2023 RN365 Nieuwsdossier

Praat mee!

Viaplay
x
Max Hezemans: "Newey wil met Hamilton Verstappen verslaan"