Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
Ontdek de mogelijkheden
Mercedes

Geïrriteerd Alfa Romeo ziet Mercedes en co. profiteren van F1-regelwijzigingen

Bij Alfa Romeo is men niet te spreken over de regelwijzigingen voor 2023 die pas in de tweede helft van 2022 werden bevestigd. De topteams gaan daar van profiteren, denkt hij.

Toen het bleek dat porpoising een probleem was, lobbyde afgelopen jaar voornamelijk Mercedes uitvoerig voor de invoering van nieuwe reglementen die het gestuiter tegen moesten gaan. Uiteindelijk voerde de FIA onder het mom van de veiligheid nieuwe regels in voor 2023, wat inhield dat de vloer van de wagens omhoog moet in aanloop naar het nieuwe seizoen.

Die wijzigingen werden echter pas laat in de ontwikkelingscyclus, in september vorig jaar, bekrachtigd. De teams moesten daardoor terug naar de tekentafel, tot frustratie van onder meer Alfa Romeo. Technisch directeur Jan Monchaux steek zijn frustraties niet onder stoelen of banken tijdens de launch van de nieuwe Alfa Romeo C43 en wijst erop dat de topteams er van zullen profiteren.

"We houden op zich van verandering, want dat zorgt voor een nieuwe kans (om terrein goed te maken op de concurrentie, red.). We waren echter wat geïrriteerd door de timing van de regelwijziging, want het werd zeer laat in het jaar beslist. Normaal gezien profiteren de grotere teams van wijzigingen die later in het seizoen worden doorgevoerd", zo vertelt hij aan onder meer RacingNews365 tijdens de launch.

Verloren tijd al teruggewonnen

Alhoewel de wijzigingen relatief ingrijpend waren, heeft Alfa Romeo de verloren tijd weer terug weten te vinden met de ontwikkeling van de C43. Monchaux is er van overtuigd dat dat de andere teams ook nagenoeg allemaal is gelukt. Wat volgens hem de doorslag zal geven, is of alle teams die ideeën ook door hebben kunnen voeren voordat het F1-seizoen begint.

"De veranderingen zijn voornamelijk te zien op de vloer, want de FIA besloot dat deze 15 millimeter omhoog moest", zo legt hij uit. "Het klinkt niet als heel veel, maar het was genoeg om ervoor te zorgen dat wij onszelf achter de oren moesten krabben, want we moeten daardoor de hele vloer en de achterkant van de auto opnieuw doen. Daarom ben ik dan ook heel blij met de progressie die we hebben geboekt.

De regelwijziging staat garant voor ongeveer een halve seconde rondetijd verlies. Ik twijfel er niet aan dat de meeste teams dat tijdsverlies alweer goed hebben gemaakt. Dan draait het erom hoeveel daarvan je aan het begin van het nieuwe seizoen al op de auto weet te krijgen.

Dit is de spectaculaire nieuwe F1-bolide van Alfa Romeo

Het Formule 1-team van Alfa Romeo heeft haar nieuwe kleuren en nieuwe F1-bolide aan de wereld getoond. In 2023 ziet de C43 er qua kleur net wat anders uit dan haar voorganger. Check hieronder de eerste beelden van de nieuwe Alfa Romeo-bolide.

Bekijk het album

Ook interessant:

Alfa Romeo verrast met F1-bolide die verdacht veel lijkt op die van Verstappen

Op dinsdag presenteerde Alfa Romeo haar nieuwe F1-bolide, de C43. Deze lijkt op sommige vlakken echter verdacht veel op de Red Bull RB18 van Max Verstappen, zo laten we in de onderstaande video aan je zien.

Hét abonnement voor de echte racefan. Sluit je ook aan bij de tofste F1-community!

Meld je direct aan
Forbidden

Weddenschappen Max Verstappen

Unibet
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+. Unibet Unibet

0 reacties

Viaplay
RN365 Special
RacingNews365 premium: Hét abonnement voor de echte racefan!

Beleef het F1-seizoen als nooit te voren met RN365 premium en profiteer onder meer van een exclusieve app en advertentievrije site.

Lees meer
x
Tijdschema Hoe laat begint de Formule 1 Grand Prix van Australië?