Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Alguersuari: "Dan had Perez het geen jaar bij Red Bull overleefd"

Voormalig Red Bull-junior Jaime Alguersuari denkt niet dat Sergio Perez ook maar een jaar had volgehouden als junior bij het Oostenrijkse Formule 1-team. De Mexicaan komt van buiten de opleiding, wat volgens Alguersuari nergens op slaat.

Red Bull heeft een juniorenopleiding met meer dan tien F2- en F3-talenten die staan te popelen om door te stromen naar de Formule 1, maar de afgelopen jaren is dat lastig. Het Oostenrijkse topteam haalde Sergio Perez van buiten de opleiding naar het team en sindsdien bezet de Mexicaan een van de vier stoeltjes van het energiedrankjesmerk. Met de (tijdelijke) komst van Nyck de Vries bij AlphaTauri werd de doorstroom vanuit de junioren opnieuw gestopt en ook door de komst van Daniel Ricciardo moeten de jongere talenten wachten, als ze al de kans krijgen. Voormalig Red Bull-junior en Toro Rosso-coureur Jaime Alguersuari baalt van de hele situatie en legt bij Sky Sports uit waarom. "Het feit dat Perez nu rijdt voor Red Bull laat zien dat het juniorenteam niet succesvol is. Het hele idee wat ze ons en de media vertellen, is dat ze kampioenen aan het opbouwen zijn, of in ieder geval de beste coureurs, zodat ze een mogelijkheid krijgen om voor AlphaTauri te rijden en zo ervaring op te doen", zegt hij tegen Sky Sports . Toch kiest Red Bull voor ervaren coureurs en zelfs rijders buiten de Red Bull-familie. "Dat ze dat doen is al controversieel", vindt de voormalig coureur. "Het slaat nergens op. Je spendeert miljoenen om coureurs op te leiden tot kampioenen in de lagere klassen, waarna ze vervolgens bijna geen kans krijgen in de F1. Je moet ook nog eens bidden voor een goede auto, anders doe je niet eens mee in de F1."

"Respect voor Perez, maar..."

Volgens Alguersuari had Perez Red Bull waarschijnlijk nooit bereikt als hij de 'gewone' weg naar het topteam had gevolgd via de junioren. "Ik heb heel veel respect voor Checo", zo vervolgt de Spanjaard. "Ik heb met hem geracet in de F3 en ik ken hem goed. Hij heeft een hele lastige functie op dit moment: Max Verstappen is buitengewoon goed en waarschijnlijk de beste ter wereld op dit moment. Checo heeft het lastig, maar ik denk dat er meer aan komt." "We moeten wel duidelijk zijn over het feit dat hij nooit in het juniorenteam heeft gezeten. Als hij dat wel zat en we kijken naar hoe Helmut Marko naar coureurs kijkt, dan had hij het nog geen jaar overleefd. Je hebt een winnende auto, die moet je gebruiken! Ik weet dat mensen denken: 'Wat zeg jij nou? Jouw beste finish was P7', maar ik heb geen kans gekregen in een winnende bolide. Ik ze alleen maar dat je eerste rivaal je teamgenoot is." "Dat Perez een halve seconde tot zeven tienden langzamer is, is onacceptabel. Als je teamgenoot alles wint, moet je op zijn minst op het podium staan. Niet alleen in je allerbeste race. Je moet dichterbij zitten, anders zijn ze in hun recht om je te vervangen. Er zijn genoeg coureurs op de grid die veel dichter op Max kunnen zitten", aldus Alguersuari.

Viaplay
x
Max Palmer: "Verstappen kon kampioenschap beslissen, maar zette zichzelf buitenspel"