Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Alonso riskeert straf voor kritiek aan het adres van de FIA-wedstrijdleiding

Nadat Fernando Alonso kritiek uitte op de FIA-wedstrijdleiding, hebben de stewards besloten het incident te onderzoeken. De Alpine-coureur overtreedt mogelijk de international sporting code van de autosport.

De FIA heeft de uitspraken van Fernando Alonso over de nieuwe wedstrijdleiding doorgestuurd naar de stewards, zo heeft RacingNews365 begrepen. De tweevoudig wereldkampioen uitte op vrijdagochtend in Spanje kritiek op de wedstrijdleiders. Zo zei hij dat een wedstrijdleider 'tot een zekere mate verstand moet hebben van racen', maar dat deze kennis ontbreekt bij de huidige leiding. Alonso moet zich mogelijk nog melden voor deze uitspraken, want de FIA pikt het niet. Deze website heeft vernomen dat het veiligheidsorgaan van de autosport zich buigt over de uitspraken, waarmee de tweevoudig kampioen mogelijk artikel 12.2.1.f en artikel 12.2.1.k van de FIA International Sporting Code heeft overtreden. In de artikelen staat dat 'alle woorden, daden of geschriften die hebben geleid tot morele schade of verlies aan de FIA, haar organen of haar leden' gezien worden als en overtreding van de regels. Ook is 'elke vorm van wangedrag richting FIA-medewerkers' strafbaar.

Niet de eerste keer

Het is zeker niet de eerste keer dat de FIA de zogeheten Sporting Code erbij haalt. Vorig seizoen, tijdens het Grand Prix-weekend van Qatar, keek het veiligheidsorgaan naar uitspraken van Christian Horner. De Red Bull-teambaas moest zich melden bij de stewards nadat hij kritiek uitte op een van de marshals naast het circuit die met gele vlaggen zwaaide toen Verstappen voorbij reed. Wat de (mogelijke) consequenties zijn voor Alonso, dat is nog niet duidelijk.

Viaplay
x
Hulkenberg 'Op weg naar nieuw F1-team'