Welkom bij RacingNews365

Je bent ingelogd. Profiteer direct van alle voordelen van jouw account:

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.

Welkom bij RacingNews365

Word onderdeel van de grootste racefamilie van Nederland. Maak nu jouw gratis account aan!

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.
Meld je aan
Fernando Alonso

Alonso riskeert straf voor kritiek aan het adres van de FIA-wedstrijdleiding

Nadat Fernando Alonso kritiek uitte op de FIA-wedstrijdleiding, hebben de stewards besloten het incident te onderzoeken. De Alpine-coureur overtreedt mogelijk de international sporting code van de autosport.

Alonso Miami
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © RN365/Michael Potts

De FIA heeft de uitspraken van Fernando Alonso over de nieuwe wedstrijdleiding doorgestuurd naar de stewards, zo heeft RacingNews365 begrepen. De tweevoudig wereldkampioen uitte op vrijdagochtend in Spanje kritiek op de wedstrijdleiders. Zo zei hij dat een wedstrijdleider 'tot een zekere mate verstand moet hebben van racen', maar dat deze kennis ontbreekt bij de huidige leiding.

Alonso moet zich mogelijk nog melden voor deze uitspraken, want de FIA pikt het niet. Deze website heeft vernomen dat het veiligheidsorgaan van de autosport zich buigt over de uitspraken, waarmee de tweevoudig kampioen mogelijk artikel 12.2.1.f en artikel 12.2.1.k van de FIA International Sporting Code heeft overtreden.

In de artikelen staat dat 'alle woorden, daden of geschriften die hebben geleid tot morele schade of verlies aan de FIA, haar organen of haar leden' gezien worden als en overtreding van de regels. Ook is 'elke vorm van wangedrag richting FIA-medewerkers' strafbaar.

Niet de eerste keer

Het is zeker niet de eerste keer dat de FIA de zogeheten Sporting Code erbij haalt. Vorig seizoen, tijdens het Grand Prix-weekend van Qatar, keek het veiligheidsorgaan naar uitspraken van Christian Horner. De Red Bull-teambaas moest zich melden bij de stewards nadat hij kritiek uitte op een van de marshals naast het circuit die met gele vlaggen zwaaide toen Verstappen voorbij reed.

Wat de (mogelijke) consequenties zijn voor Alonso, dat is nog niet duidelijk.

Formule 1 GP Spanje 2022 RN365 Nieuwsdossier

21 reacties

RN365 Special
Waarom het stuiterende Mercedes eens heel goed in de Formule 1-spiegel moet kijken

Bij Mercedes zou men graag zien dat er iets wordt gedaan aan de stuiterproblemen in de Formule 1, maar zoals onze technisch F1-analist Paolo Filisetti redeneert en uitlegt, moet het team bij zichzelf ten rade gaan en er geen politiek spelletje van maken.

Lees meer
Viaplay
x
Breaking Geen grote updates meer voor Verstappen en Perez