Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Fernando Alonso

Alonso spuwt gal over strafpunten: "Men durft niet meer in te halen"

Fernando Alonso kende opnieuw een dramatisch weekend in Oostenrijk. De Spanjaard kwam niet verder dan de achttiende plaats én had tijdens de race een aanvaring met Zhou Guanyu. Voor die touché kreeg Alonso niet alleen een tijdstraf, maar ook twee strafpunten. Iets waar de tweevoudig wereldkampioen helemaal niets van begrijpt.

Alonso grid Austria
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Nee, het was opnieuw niet het weekend van Aston Martin. Het team uit Silverstone begon dit jaar nog best prima, maar lijkt inmiddels voorbij gestreefd door onder andere Haas, Alpine én Visa Cash App RB. De updates van het team van Lance Stroll en Fernando Alonso lijken voorlopig weinig effect te hebben en dat was ook in Oostenrijk goed te zien.

Want beide Aston Martin-coureurs kwamen totaal niet in de buurt van de punten. Voor Alonso werd de race er al helemaal één om snel te vergeten. De Spanjaard kwam in aanvaring met Zhou Guanyu en kreeg daarvoor een tijdstraf van tien seconden én twee strafpunten op zijn licentie. In gesprek met onder andere RacingNews365 uit Alonso zijn frustratie over die twee strafpunten: "Toen strafpunten werden geïntroduceerd was het idee om gevaarlijke coureurs een halt toe te roepen, zonder ze meteen een schorsing te geven. Puur dus om te voorkomen dat gevaarlijke manoeuvers andere coureurs in gevaar zouden brengen."

"Ik vind dat we nu niet meer het verschil zien tussen race-incidenten en gevaarlijk rijden. Ik maakte een fout in bocht 3 en raakte Zhou en krijg daarvoor een straf van tien seconden. In een race kan je zo'n foutje maken, dan geef je of de plek terug of je krijgt een tijdstraf. Dat is altijd zo geweest en dat zal ook altijd zo blijven," aldus Alonso.

'Dat nemen ze weg'

Vooral het feit dat tegenwoordig voor vrijwel elk incident strafpunten worden gegeven, is iets wat Alonso erg dwars zit: "Wat ik gewoon niet begrijp, wat is er gevaarlijk is aan dit soort manoeuvres? Want het is geen gevaarlijke actie en er komt verder ook geen gevaarlijke situatie uit. Het enige wat ze er mee doen is er voor zorgen dat men niet meer dit soort manoeuvres durft in te zetten."

"Want wanneer je dan een foutje maakt, wordt je meteen gestraft met die strafpunten. Dus soms is het beter om er maar gewoon achter te blijven zitten," aldus Alonso, die zelf inmiddels op 8 strafpunten staat. Wanneer je 12 strafpunten aantikt, wordt je automatisch voor één wedstrijd geschorst. Kevin Magnussen staat op 10 strafpunten en moet dus enorm op zijn tellen passen.

Toch heeft Alonso hier nog niet het laatste woord over gezegd: "Ze promoten als het ware alleen de inhaalacties met DRS, want wanneer je probeert om iemand te passeren krijg je meteen strafpunten aan je broek. Dat is iets waar men naar moet kijken. Op dit vlak hebben we teveel regels gekregen en daar moeten we een oplossing voor vinden. We kunnen de FIA hierin niet alleen laten, dus wij (de teams red.) moeten met een betere oplossing komen."

Ook interessant:

Win gouden tickets voor GP België!

Abonneer je nu op ons YouTube-kanaal en maak kans op gouden tickets!

Unibet heeft een super stunt! Win 30x jouw inzet bij een zege van jouw favoriete coureur in Hongarije. Wordt het Max, Lando, Lewis of toch George of Oscar?

Voorwaarden van toepassing, alleen geldig voor nieuwe spelers van 24 jaar en ouder. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+

Win 30 keer jouw inzet!

Praat mee!

Viaplay
x
Live Tweede vrije training Formule 1 GP Hongarije 2024