Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Fernando Alonso

Alonso verrast zichzelf in geüpdatete Aston Martin: "Dit had ik niet verwacht"

Fernando Alonso zette zijn geüpdatete Aston Martin op de vijfde plaats neer tijdens de kwalificatie voor de Grand Prix van Japan. En dat had de Spanjaard niet verwacht.

Alonso Qualifying Japan
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Er is een zichtbare trend ontstaan bij Aston Martin. Het team, en vooral Fernando Alonso, piekt tijdens de kwalificatie en zakt in de race weer een beetje weg. Aston Martin nam updates mee na de Grand Prix van Japan, mede om die problemen te verhelpen, al reed Alonso op vrijdag nog niet met dat pakket. Een dag later deed hij dat wel en kwalificeerde hij zich pardoes als vijfde. De 42-jarige coureur reageert verrast.

"Ik denk dat de updates een verbetering zijn", stelt Alonso tegenover onder meer RacingNews365. "Het is lastig om het definitief vast te stellen, dus ik denk dat het team alles analyseert. Op vrijdag had ik het oude pakket, nu het nieuwe, dus vanavond hebben we alle data en kunnen we de verbetering vaststellen. Het voelde in elk geval goed aan in de kwalificatie. Ik had niet verwacht dat we zo competitief zouden zijn."

Gat naar Verstappen

Alonso wijst onder andere naar het gat richting polesitter Max Verstappen. "We staan een paar honderdsten achter een Ferrari, al hielden we Charles Leclerc, Oscar Piastri en de Mercedessen achter ons. Zes maanden geleden stonden we op anderhalve seconde van poleposition, nu is dat vier tienden. We boeken dus progressie."

Wel stond de coureur er nóg beter bij in Q1 en Q2. Hoe komt het dat Alonso in Q3 terugviel qua positie? Alonso reageert met een glimlach op zijn gezicht. "Ik denk dat de rest niet zoveel risico's neemt in Q1 en Q2. Ik ken het circuit heel goed, dus ik rijd meteen op de limiet. We zien het hele jaar al dat het in de kwalificatie heel dicht bij elkaar zit. Nico Hulkenberg en Valtteri Bottas waren maar drie tienden langzamer. Dat is ongelofelijk. In de race zie je echter het ware gezicht van de auto en dat is het moment waarop wij wat meer moeite hebben. Wij zijn erg competitief op zaterdag en niet zo goed op zondag. De snelheid van zondag is onze echte snelheid."

Overigens denkt Alonso wel dat Red Bull 'gewoon' aan de horizon verdwijnt in de race. Verstappen en Sergio Perez waren er nog niet zo gerust op. "Ik denk dat de ware snelheid van de auto's het verschil gaat maken, niet de banden. Ik verwacht dat Red Bull een groter voordeel zal hebben en een betere race gaat hebben. Zelf ben ik vrij voorzichtig met mijn verwachtingen en gokjes. Als ik word ingehaald door Piastri en de Mercedessen, vind ik dat vrij normaal. We vallen dan terug naar onze gebruikelijke positie. We gaan het zien."

Abonneer je op ons YouTube-kanaal en mis niets van de Formule 1.

Abonneer je op ons YouTube-kanaal.

Praat mee!

Viaplay
x
Red Bull 'Advocaten Newey onderhandelen over vervroegd vertrek'