Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Visa Cash App RB

AlphaTauri mag De Vries nog een bloemetje sturen: "Opmars aan hem te danken"

Nyck de Vries werd vlak voor de zomerstop weggestuurd bij het tobbende AlphaTauri. Het Italiaanse team bivakkeerde in de achterhoede, totdat ze de rug rechtten met updates en een sterke eindfase van 2023. De Vries maakte dat niet meer mee. Tim Coronel stelt in een exclusief interview met RacingNews365 dat de Nederlandse coureur daar wel een belangrijk aandeel in heeft gehad.

De Vries Spain
Interview
Naar nieuwsoverzicht © Red Bull Content Pool

Nyck de Vries begon het seizoen als Formule 1-coureur. De Nederlander zette de paddock een jaar eerder op stelten door gelijk punten te scoren tijdens zijn invalbeurt in Italië. Helmut Marko en AlphaTauri waren er daarna als de kippen bij om De Vries, die inviel bij Williams, te contracteren en een volledige kans te geven.

Het zou niet worden wat De Vries en Red Bull er van hadden gehoopt. De coureur had de snelheid niet echt te pakken en maakte bovenal redelijk wat foutjes in de langzame AlphaTauri. Na de Grand Prix van Groot-Brittannië hadden Red Bull en AlphaTauri genoeg gezien en werd De Vries vrij ruw opzij gezet. Daniel Ricciardo was zijn vervanger, al brak de Australiër snel zijn pols en kreeg Liam Lawson een vijftal races de kans. Maar zijn hun resultaten daadwerkelijk beter dan die van De Vries? Tim Coronel waagt het te betwijfelen in een exclusief interview met RacingNews365.

"Dat denk ik niet", stelt Coronel. "Als je letterlijk naar de resultaten van Ricciardo kijkt, en de risico's die hij heeft genomen, niet. De Vries zat nog in een groeifase en die hebben ze hem gewoon ontnomen. Persoonlijk vind ik dat heel erg zonde. Aan de andere kant: zo werkt de Formule 1, dus de toekomst zal uitwijzen wat Ricciardo en Lawson gaan doen. Voorlopig hebben zij een stabiele snelheid, maar ik baal er heel erg van. Ik weet zeker dat Nyck vette dingen had kunnen laten zien. Hij had alleen wat langer nodig."

"Politiek is ook een belangrijk ding"

Had De Vries mooie dingen kunnen laten zien na de updates van AlphaTauri? "Zeker weten, want halverwege en aan het einde van het seizoen hebben ze de bolide geüpdatet. Je kan het ook andersom stellen: Nyck heeft aangegeven wat er veranderd moest worden. En dat is daar, in die auto, gegaan. Dus in andere woorden: wat ze hebben gekregen, hebben ze eigenlijk te danken aan Nyck. Alleen heeft Nyck ze zelf niet op kunnen pakken."

"Ik weet zeker dat hij het had gerealiseerd", vervolgt Coronel zijn verhaal. "Maar politiek is ook een belangrijk ding. Je ziet het: Ricciardo gaat samen met Christian Horner op vakantie en allemaal dat soort dingen. Het is gunnen, het is allemaal een beetje hetzelfde. Ricciardo is bij de fans natuurlijk heel populair en goedlachs. Nyck is gewoon gedegen en formeel, dus aan de andere kant snap ik Horner ook wel dat hij deze keuzes maakt. Maar of ik het accepteer? Nee, dat is iets anders."

Bekijk hieronder het volledige interview met Tim Coronel.

Interviews RN365 Nieuwsdossier

Praat mee!

Viaplay
x
Max F1-baas voorspelt dat 'legende' Verstappen wordt vervangen