Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
Ontdek de mogelijkheden
Franz Tost

AlphaTauri sluit eerder besproken overstap Gasly naar Alpine uit

Pierre Gasly was al aangekondigd als AlphaTauri-coureur voor het F1-seizoen van 2023, maar er was een kans dat hij de overstap mocht maken naar Alpine. Nu de plannen om Colton Herta aan te trekken in duigen zijn gevallen, gaat ook deze kans voor Gasly niet door.

Gasly France
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Het ambitieuze plan van Red Bull en AlphaTauri was om IndyCar-coureur Colton Herta naar de Formule 1 te halen. Hiervoor heeft de Amerikaan echter 40 punten nodig op zijn superlicentie, maar zo veel heeft hij er niet. De FIA wil, zoals RacingNews365 eerder meldde, niet buigen voor 'druk vanuit de teams' en de overstap van Herta gaat dus niet door.

De Amerikaan zou mogelijk het stoeltje van Pierre Gasly krijgen in 2023, waardoor de Fransman de overstap kon maken naar Alpine. Nu Herta niet mag debuteren in de F1 heeft AlphaTauri besloten niets te veranderen aan de coureurs line-up. "Pierre heeft een contract bij ons en wat betreft Herta, dat is een beslissing van de FIA", liet Franz Tost tijdens het GP-weekend van Italië weten aan onder meer RacingNews365.

Red Bull maakt uiteindelijk de keuze wie waar rijdt bij het topteam en bij AlphaTauri, zo legt Tost uit. "Dat is hun keuze, maar als het niet Herta is, dan blijft Pierre gewoon en verandert er dus niets."

Zeer kleine kans voor F1-debuut van Herta

De FIA wil geen 'vrijstelling' geven voor Herta en een F1-debuut, waardoor er maar een mogelijkheid is om de koningsklasse te halen. En dat is genoeg punten hebben op zijn superlicentie. Het IndyCar-seizoen is afgelopen en hij heeft de veertig punten niet gehaald, dus het enige wat hij nog kan doen is puntjes sprokkelen in lagere klassen.

Zo kan hij meedoen aan een regionaal Formule-kampioenschap. Dit zijn klassen die vaak tijdens de winterstop worden verreden. Klassen die lager op de rangorde staan dan de Formule 3. Een forse downgrade dus voor Herta, maar wel een van de weinige mogelijkheden om de veertig punten te halen. Of hij dit ook gaat doen, is nog onduidelijk en lijkt zeer onwaarschijnlijk.

Ook interessant:

Verstappen deelde Ferrari definitieve KO uit op eigen bodem

De Formule 1 Grand Prix van Italië zal bij veel Nederlanders lange tijd in het geheugen geheugen gegrift staan. Zo ook bij Tom Coronel, Ruud Dimmers en Joris Mosterdijk, die hun hoed niet afnemen voor één Nederlander, maar voor twee Nederlanders. Dit en veel meer in de nieuwste Formule 1-podcast van RacingNews365.

Forbidden

Weddenschappen Pierre Gasly

Unibet
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+. Unibet Unibet

9 reacties

Viaplay

Unibet
x
Lewis De vurige Red Bull-wens die Hamilton niet hardop uit wil spreken