Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
Ontdek de mogelijkheden
Alpine F1 Team

Alpine verklapt eerste geheimen over gloednieuwe F1-bolide

In een exclusief gesprek met RacingNews365 geeft Matt Harman, technisch directeur van Alpine, al enkele hints over de nieuwe 2023-bolide van het team.

Ocon Imola
Interview
Naar nieuwsoverzicht © XPB Images

Alpine's succesvolle seizoen in 2022, waarbij het team als 'best of the rest' het jaar afsloot, was een kleine mijlpaal in hun zelfopgelegde '100-raceplan' om de Franse renstal weer terug te brengen naar de strijd om het wereldkampioenschap Formule 1.

Nadat Alpine in de eerste races van 2022 de prestaties van de bolide kon verbeteren, lukte het ze om McLaren af te troeven en vierde te worden in het kampioenschap, hoewel betrouwbaarheidsproblemen er bijna voor zorgden dat het eindresultaat in het water viel. Toch blijft er nog een groot verschil tussen het team en topteams Red Bull, Ferrari en Mercedes.

Is het gat naar de gevestigde topteams een reden om het ontwerp van de Alpine-bolide drastisch te veranderen? Op de vraag van RacingNews365 of Alpine ervoor zal kiezen om het concept van de 2023-bolide om te gooien, antwoordde Matt Harman juist dat dit niet zal gebeuren.

"We verlengen de ontwikkeling van het aerodynamische concept, zo zou ik zeggen. De auto is een evolutie", zo antwoordde de technisch directeur van Alpine. "Dat moet wel, om meerdere redenen. Het budgetplafond is er daar een van, maar we willen ook tot het uiterste gaan."

"We veranderen een groot deel van de auto, maar we wijken niet al te veel af van ons aerodynamische concept, omdat we geloven dat dit concept nog steeds veel potentie heeft. Wat we hebben gedaan is ons concentreren op de mechanische aspecten van de auto, zodat we daar meer uit kunnen halen."

Waar Alpine 'veel opties' ziet

De feedback van het team en van de coureurs toonde de afgelopen tijd aan dat Alpine beschikt over de capaciteiten om verder te groeien. Esteban Ocon liet eerder al weten hoe erg hij onder de indruk was van de progressie die in 2022 werd geboekt, iets waardoor ze ver uitstegen boven voormalige rivalen, zoals Alfa Romeo en Haas.

Bij het bespreken van de huidige technische reglementen, die in 2022 zijn veranderd om de F1-bolides meer downforce te laten genereren via de onderkant van de auto, gelooft Harman er nog altijd in dat het team vooruitgang kan boeken met aanpassingen aan de vloer. "Ik denk dat daar nog veel te winnen is", zo vervolgt hij.

"We zien daar nog veel mogelijkheden in. We zien nog mogelijkheden in de manier waarop we de auto afstellen. Aan de achterkant van de auto valt nog veel te winnen, maar dit kan ook bij de vloer. We denken dat we het nog niet volledig bij het juiste eind hebben en ik denk dat we dat echt kunnen maximaliseren."

"Als je de A523 (de bolide van komend F1-seizoen, red.) en enkele van de veranderingen ziet die we aan de voorkant van de auto hebben doorgevoerd, dan zul je zien dat we veel hebben gewonnen aan de voorkant van de vloer", belooft de technisch directeur van Alpine

			© XPB
	© XPB

Ook interessant:

5 dingen die je nog niet wist van Charles Leclerc

In de gesloten wereld van de Formule 1 is het niet altijd makkelijk om dicht bij de Formule 1-coureurs te komen. Maar wie schuilen er nu werkelijk achter die keurige PR-praatjes? In deze video stippen we vijf dingen aan die je misschien nog niet wist van een F1-coureur. Deze keer: Charles Leclerc!

Hét abonnement voor de echte racefan. Sluit je ook aan bij de tofste F1-community!

Meld je direct aan
Forbidden

Weddenschappen Pierre Gasly

Unibet
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+. Unibet Unibet

Interviews RN365 Nieuwsdossier

0 reacties

Viaplay
RN365 Special
RacingNews365 premium: Hét abonnement voor de echte racefan!

Beleef het F1-seizoen als nooit te voren met RN365 premium en profiteer onder meer van een exclusieve app en advertentievrije site.

Lees meer
x
Verstappen klaar Drama voor leidende Verstappen en Palou in virtuele 12 uur van Sebring