Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Alpine F1 Team

Alpine wil 'graag' gesprekken over F1-motoren met Andretti hervatten

Nu Andretti Formula Racing zich heeft aangemeld voor een mogelijke toetreding tot de Formule 1, laat Alpine weten niet uit te sluiten dat zij de potentiële nieuwkomer motoren gaan leveren.

Michael Andretti US
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Alpine heeft aangegeven dat het team graag opnieuw serieuze gesprekken wil voeren met Andretti over de levering van motoren, mocht de toetreding tot de Formule 1 geaccepteerd worden. De deelname van Andretti wordt op dit moment overwogen door het F1-management en de teams, nadat het Amerikaanse merk de eerste fases van het criteria voor toetreding succesvol heeft doorstaan.

Er waren al eerder gesprekken gevoerd tussen Alpine en Andretti voor een eventuele motordeal, maar het eerstgenoemde team verklaarde vorige maand dat de precontractuele overeenkomst inmiddels verlopen is. Het reglement bepaalt op dit moment dat als een team geen motorleverancier heeft, de fabrikant met de minste klantenteams automatisch aangewezen wordt om de motoren te leveren. Alpine levert op dit moment alleen motoren aan haar eigen fabrieksteam, tot en met 2026, wanneer de nieuwe reglementen van kracht zijn.

"We hervatten de gesprekken graag"

Andretti staat ondertussen klaar om de F1 te betreden met General Motors en dochteronderneming Cadillac, mocht het bod van toetreding goedgekeurd worden. General Motors heeft zich al geregistreerd als power unit-leverancier, maar zou pas vanaf 2028 toetreden tot de Formule 1, mogelijk drie jaar nadat Andretti haar team op de grid heeft gezet.

De tijdelijke teambaas van Aston Martin, Bruno Famin, heeft tegenover onder andere RacingNews365 verklaard dat de onderhandelingen bemoeilijkt werden door het feit dat de FIA tijd nodig had om Andretti goed te keuren, maar hij staat open voor een heropening van de gesprekken: "We praten graag met Andretti en General Motors. Als ze een inschrijving hebben, hervatten we de gesprekken graag. Voorlopig staat het een beetje op stand-by, maar dat ligt niet aan ons."

Lang toetredingsproces

Het toetredingsproces duurde langer dan verwacht, waardoor de overeenkomst van een voorcontract verlopen is. "Het komt omdat de tijd en lengte van het proces veel langer is dan verwacht. Ten eerste omdat de FIA veel meer tijd nodig had om met een antwoord te komen, langer dan dat ze in het begin aangaven. De bal ligt nu bij de Formule 1-kant. Als zij hun goedkeuring geven, willen we graag met iemand praten."

Op dit moment hoeft Alpine wettelijk gezien niet met Andretti in zee te gaan, maar ze willen wel graag de gesprekken weer oppakken en hervatten: "Wat ik de vorige keer zei, is dat we een pre-contract hebben. Deze is verlopen. Feitelijk hebben we op dit moment geen enkele toezegging of juridische verbintenis met hen (Andretti, red.), maar we willen graag met ze praten en kijken wat we samen kunnen doen."

"Als ze meedoen, is dat omdat ze hebben aangetoond dat ze veel toegevoegde waarde hebben voor de Formule 1 en dat de waarde van het kampioenschap voor alle teams daardoor niet verwatert", zo sluit de tijdelijke teambaas af.

Mis niets van het F1-seizoen 2024 en download de F1-kalender eenvoudig voor jouw smartphone of PC.

Download de F1-kalender

Praat mee!

Viaplay
x
Breaking Red Bull gewaarschuwd voor vertrek Verstappen bij aanblijvende onrust