Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
Ontdek de mogelijkheden
Formule 1 2020

Amerikaanse coureur haalt uit: "F1 leeft in haar eigen Europese bubbel"

Tweevoudig IndyCar-kampioen Josef Newgarden heeft geen goed woord over voor de manier waarop de Formule 1 omgaat met Amerikanen. Hij waagde ooit zelf een poging Europa te veroveren, maar kwam van een koude kermis thuis. “Ze kijken op je neer!”

Amerika achtergrond
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Getty Images/Red Bull Contentpool

De Formule 1 moet het al jaren stellen zonder een aansprekende coureur uit de Verenigde Staten. De laatste Amerikaan die een - kortstondige - poging waagde was Alexander Rossi, met Marussia in 2015. Het was geen succes. Zijn overstap naar IndyCar wel: Rossi won prompt de Indy 500…

Amerikaanse coureurs en de Formule 1, het is een moeizaam verhaal. Slechts Phil Hill (Ferrari, 1961) en Mario Andretti (Lotus, 1978) schopten het tot een wereldkampioenschap, en ook Dan Gurneys optredens in de jaren zestig mogen als succesvol worden beschouwd. Maar verder?

Michael Andretti, de zoon van Mario, faalde in 1993 naast Ayrton Senna bij McLaren en ook Eddie Cheever (jaren 80), Danny Sullivan (idem) en Scott Speed (in de zero’s) kunnen niet met voldoening terugkijken op hun pogingen de Formule 1 te veroveren.

De tweevoudig IndyCar-kampioen Josef Newgarden droomde tien jaar geleden hardop van een Formule 1-carrière, maar er kwam niets van terecht. "Het is moeilijk voor Amerikanen om daar tegenwoordig voet aan de grond te krijgen", vertelt hij in gesprek met The New York Times. In 2009 eindigde Newgarden nog knap als tweede in de Britse Formule Ford, maar daarna stokte de opmars naar de top. "Ik heb het niet slecht gedaan, maar in het tweede jaar had ik geen geld meer", herinnert hij zich.

"Ik had het graag willen proberen en zou het nog steeds willen, maar het is tegenwoordig een beetje moeilijk voor de Amerikanen. In de Formule 1 leven ze in hun eigen Europese bubbel. Om eerlijk te zijn, kijken ze neer op ons Amerikanen, wat behoorlijk gek is", voegt hij er aan toe.

Newgarden zegt er zeker van te zijn dat er genoeg Amerikaanse talenten zijn die kunnen vechten om de wereldtitel in de Formule 1, als de juiste auto beschikbaar is. "Er zijn zeker jonge Amerikaanse coureurs die de titel in de Formule 1 kunnen veroveren als je ze op het juiste moment in de juiste auto plaatst. Formule 1 is prachtig en bijzonder, maar als je niet in een Mercedes of een Ferrari zit, ben je kansloos", aldus Newgarden die met geen woord rept over Red Bull en Honda. "De kansen om de kampioen te worden zijn dan nul. Dat is ontmoedigend."

Had Verstappen dan toch gelijk over de illegale Ferrari-motor? Autocoureur Tom Coronel, F1-journalist Ruud Dimmers en host Thomas van Groningen bespreken het en alle andere gebeurtenissen tijdens de testweken in de nieuwste RacingNews365-podcast, die hieronder de luisteren is.

Hét abonnement voor de echte racefan. Sluit je ook aan bij de tofste F1-community!

Meld je direct aan

0 reacties

Viaplay
RN365 Special
RacingNews365 premium: Hét abonnement voor de echte racefan!

Beleef het F1-seizoen als nooit te voren met RN365 premium en profiteer onder meer van een exclusieve app en advertentievrije site.

Lees meer
x
Column Geen spaan heel gelaten van 'schandalige' FIA: "Ze moeten zichzelf eens onderzoeken"