Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

'Amerikaanse Max Verstappen' (18) zet IndyCar-wereld op zijn kop met zege

Hij viert komende zaterdag pas zijn negentiende verjaardag, maar Colton Herta uit de Verenigde Staten mag zich nu al een racewinnaar op het hoogste niveau noemen. De tiener zegevierde in wat pas zijn derde IndyCar-optreden was en kroonde zichzelf daarmee tot jongste winnaar ooit uit die serie.

Een beetje geluk had Herta, zoon van voormalig IndyCar-coureur Bryan Herta, wel nodig. Een neutralisatie op het Circuit of The Americas speelde de talentvolle jongeling namelijk perfect in de kaart: waar hij nét had gestopt, daar moest het leidende trio nog naar binnen.

Polesitter Will Power, die de wedstrijd domineerde en hard op weg leek om het prijzengeld van 100.000 dollar op te strijken, werd door de neutralisatie verrast. De Australiër moest samen met rivalen Alexander Rossi en Scott Dixon nog naar binnen voor een onderhoudsbeurt. Naar buiten kwam Power overigens niet meer: zijn aandrijving had de geest gegeven. Het prijzengeld ging zodoende niet naar Team Penske, maar naar het hagelnieuwe Harding Steinbrenner Racing - daar waar de piepjonge George Michael Steinbrenner IV (22) het team runt. Herta werd met achttien jaar en 359 dagen de jongste racewinnaar ooit in de IndyCar Series, een titel die hij overnam van Graham Rahal. Josef Newgarden, de kampioen van 2017, behoudt de leiding in het tussenklassement. De Amerikaan won het eerste treffen in St. Petersburg en werd op het COTA keurig tweede, achter Herta. Herta katapulteert door zijn verrassende overwinning naar de tweede plek. De volgende IndyCar-wedstrijd vindt over twee weken plaats op het Barber Motorsports Park in Birmingham, Alabama. Rinus van Kalmthout en zijn Indy Lights-concurrenten zullen dan overigens geen acte de presance geven, zij zijn pas op de 'road course' van de Indianapolis Motor Speedway (tweede weekend van mei) weer te bewonderen.

Viaplay
x
Max Palmer: "Verstappen kon kampioenschap beslissen, maar zette zichzelf buitenspel"