Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Aston Martin verbaast Red Bull en Mercedes: 'Misschien wel het tweede team'

Na de testdagen lijkt Aston Martin opgestaan te zijn als de grote verrassing. Bij Mercedes vreest men zelf voorbijgestreefd te zijn door het team van Fernando Alonso.

Tijdens de launch- en testweken zagen we een aantal verrassingen, maar ook een aantal teleurstellingen. Aston Martin viel de afgelopen periode in positieve zin op. De AMR23 was agressief doorontwikkeld en compleet vernieuwd. 95% op de wagen was nieuw, zei technisch directeur Dan Fallows bij de onthulling van de wagen. Aan het begin van de testdagen ging het nog even mis, toen het team tijdens de eerste dag wat problemen kende, maar zodra Fernando Alonso diezelfde middag de baan op ging, nestelde hij zich naast Max Verstappen op de tijdenlijst. Een glory run, zo vermoedden velen op dat moment.

Sterke lijn zet door

Maar het bleef niet bij die ene snelle run voor Alonso. Op testdag twee stond hij er weer goed bij en was hij na Verstappen de snelste coureur op de medium banden. Ferrari en Mercedes konden niet tippen aan die tijden, al moet er natuurlijk worden benadrukt dat het testen is en iedereen zijn eigen focus en programma zal hebben. Het meest opvallend waren echter niet de snelle, enkele rondes van Alonso en Aston Martin, maar de racesimulatie van de Spanjaard. Deze was namelijk verschrikkelijk snel en verschrikkelijk constant. Hij was sneller dan Perez tijdens zijn simulatie, maar een grote kanttekening daarbij was dat Checo in de ochtend reed en Alonso in de middag (wat in Bahrein eigenlijk einde middag / begin avond is). De omstandigheden waren bij Alonso dan ook op hun best. Kijkend naar de verschillen met Ferrari en Mercedes, en de verschillende omstandigheden gedurende welke de racesimulaties werden afgewerkt, dan lijkt Aston Martin zelfs sneller te zijn dan het team van Toto Wolff en in de buurt te komen van de Italianen. Red Bull is echter nog wel buiten bereik.

Nieuwe concurrenten zien het ook

Tegen Duitse media heeft Wolff zelfs al geroepen dat 'Aston Martin volgens Mercedes-berekeningen wel eens op de tweede plaats kan eindigen'. Het team van Lewis Hamilton en George Russell verwacht dan ook een ijzersterk Aston Martin tijdens het eerste Grand Prix-weekend in Bahrein volgende week. Ook Red Bull-teambaas Christian Horner werd betrapt op complimenten aan het adres van Aston Martin. "Ze hebben volgens mij een grote stap gezet", vertelde hij voor de microfoon van Sky Sports . "Het lijkt erop dat hun concept beter is geworden en ze zitten niet heel ver van ons vandaan. Fernando in het bijzonder ziet er zeer competitief uit."

Aston Martin blijft met beide benen op de grond

Maar daar waar de concurrentie al haast applaudisserend naast het circuit staat, zo blijft men er bij Aston Martin na afloop van de testdagen koeltjes onder. "Het was een goede dag, maar het is en blijft slechts testen", zo riep Fernando Alonso na afloop. "We weten niet wat de rest doet, dus er zijn nog steeds veel vragen die onbeantwoord blijven." "Nu moeten we de auto zo snel mogelijk gaan maken voor de eerste race, maar we hebben het gevoel dat we er nog niet alles uit hebben weten te halen. Er zit nog potentie in de wagen. Ik weet niet hoe we er voor staan ten opzichte van de rest, maar de auto voelde alle drie de dagen wel goed." Er is zelfs nog veel ruimte voor verbetering, merkt Alonso op. "We hebben best wel wat geëxperimenteerd met vele verschillende dingen en deden vaak positieve bevindingen. Het is dus duidelijk dat de filosofie van deze auto anders moet zijn dan de auto van vorig jaar. Op een manier is dat wel zorgelijk, want dat betekent dat het dus wat races zal duren voordat we ons pakket hebben geoptimaliseerd", aldus Alonso.

Zware strijd

Ook Mike Krack, de teambaas van Aston Martin, houdt zich in gesprek met onder meer RacingNews365 rustig. "Ik ben er niet zo zeker van dat wij de verrassing van de test zijn", reageert hij op die stelling. "Het is heel, heel lastig om aan de hand van de testdagen een goed beeld te krijgen. Vorig jaar stonden we aan het einde van de drie testdagen op P4, P4, en P10, waarna we er een week later vervolgens in Q1 al uit lagen. Nu is ons testbeeld erg vergelijkbaar. Ik geef maar een voorbeeld." "Daarom moeten wij ons doel niet uit het oog verliezen", vervolgt de Duitser. "Ons doel was om een stap voorwaarts te maken, qua performance en qua team. Dat blijft ons doel en of het ons gaat lukken om dat doel te behalen, dat gaan we volgende week tijdens het eerste Grand Prix-weekend zien." Als Krack maar vragen blijft ontvangen over de 'geweldige en verrassende testdagen van Aston Martin, barst hij op een gegeven moment in lachen uit. "Deze dynamiek krijg je soms tijdens de testdagen. De een zegt dat het goed is, de volgende zegt dat het heel goed is." "Het is net alsof kinderen op school aan het roddelen zijn. Wij moeten als team met beide benen op de grond blijven staan. Onze verwachtingen zijn altijd hoog en op dit moment in het jaar wil iedereen het goed doen en tegelijkertijd ook anderen omhoog praten. We zijn realisten met duidelijke doelen: ons verbeteren ten opzichte van vorig jaar." Gevraagd naar de topteams, denkt hij dat Red Bull de absolute favoriet is. "Red Bull valt ons natuurlijk op. De top drie teams zijn als vanouds heel sterk. Ik denk niet dat iedereen al het achterste van haar tong heeft laten zien, maar op de laatste testdag zag je dat Alfa Romeo, AlphaTauri en Haas ook sterk waren. Het zijn allemaal goede teams die hun huiswerk deze winter hebben gedaan. Het wordt dus een zware strijd dit jaar", aldus Aston Martin.

Viaplay
x
Breaking Hulkenberg eerste aanwinst voor F1-project Audi