Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
F1 nieuws

'Audi trekt stekker niet uit het Formule 1-project'

Al langere tijd doen geruchten de ronde dat Audi de stekker uit het 2026-project zal trekken. Dat zou betekenen dat het beroemde Duitse automerk in 2026 niet de Formule 1 zou stappen. Ondanks de geruchten, lijkt Audi echter volop door te werken aan het F1-project.

Audi showcar
Gerucht
Naar nieuwsoverzicht © Audi

In de Duitse media werden de afgelopen dagen de geruchten versterkt dat Audi niet verder zou willen gaan met het project om in 2026 de Formule 1 in te stappen. Zo zouden er op korte termijn gesprekken plaatsvinden op het hoogste niveau om de voortgang van het project te evalueren. RacingNews365 heeft in de paddock in Mexico echter begrepen dat de geruchten niet stroken met de progressie die Audi op dit moment boekt. Het Duitse automerk trekt op het moment namelijk veel personeel aan, personeel dat op dit moment al werkt aan de motor van 2026.

In de relatief kleine wereld van de Formule 1 betekent dit ook dat Audi er op het moment in slaagt om personeel weg te halen bij andere F1-teams. Dat is voor Audi de enige mogelijkheid om in 2026 met een competitieve bolide aan de start te kunnen verschijnen, maar het is ook tegen het zere been van de concurrentie. Zij zouden daarom gebaat zijn bij de geruchten dat Audi op het punt staat om de stekker uit het F1-project te trekken.

Deze website heeft begrepen dat er bij Audi geen vergaderingen staan ingepland om te spreken over het afbreken van het project. Alles wijst erop dat het team de juiste richting in is geslagen door te werken aan de structuur die gecreëerd wordt door de ervaren Andreas Seidl. De Duitser weet als geen ander dat het team gebaat is bij rust en de voormalig teambaas van McLaren lijkt dan ook gefocust verder te werken aan de opbouw van het team.

Het is duidelijk dat Sauber, dat gefaseerd wordt overgekocht door Audi, op dit moment veel te klein is om competitief te zijn. Daardoor heeft Audi al honderden mensen extra aangenomen om zo snel mogelijk een team te bouwen, dat qua omvang in ieder geval klaar moet zijn om de strijd aan te gaan met teams als Red Bull, Mercedes en Ferrari.

Waarom geruchten?

Al vanaf dat bekend werd dat Audi de Formule 1 in zou stappen, waren er geruchten over een mogelijke terugtrekking van het team. Dat komt doordat niet iedereen binnen de Volkswagen Groep overtuigd zou zijn van de keuze. Zo zijn er bepalende mensen binnen de organisatie die liever Porsche in de koningsklasse van de autosport zouden zien. Drijvende man achter het Audi-project was toenmalig CEO van het bedrijf, Markus Duesmann. Geruchten doen de ronde dat hij op zijn eigen houtje zou hebben gewerkt en zonder de steun van de Volkswagen Groep de keuze maakte om de Formule 1 in te stappen.

Onduidelijk is of dat ook de reden is van het vertrek van Duesmann bij Audi in september van 2023. Zijn vertrek versterkte echter wel de geruchten dat de Volkswagen Groep niet tevreden was over de keuze die Duesmann maakte ten aanzien van het F1-project. Tegelijkertijd heeft Audi op dit moment al wel de eerste betaling gedaan aan Sauber, om het team over te kopen. Gefaseerd zal men de volgende betalingen doen en zo tijdig het volledige team van Sauber in handen krijgen en de naam veranderen naar Audi in 2026.

Opvolger van Duesmann, Gernot Doellner werkte gedurende zijn carrière lange tijd voor Porsche en juist daarom zijn er wederom geruchten over een mogelijke switch van Audi naar Porsche. Een verandering op die schaal brengt echter veel gevolgen met zich mee. Financieel zal het de Volkswagen Groep veel geld kosten om deze wijziging mogelijk te maken en ook lijdt Audi gezichtsverlies wanneer het 'haar' Formule 1-team af zou moeten staan aan Porsche.

Die factoren, plus het eerder genoemde feit dat Audi onwijs veel personeel al binnen heeft gehaald, haar faciliteiten al gebruikt voor het F1-project en bijvoorbeeld het Dakar-project na januari stopt om de volledige focus op de F1 te zetten, lijken de geruchten over een mogelijke terugtrekking een stuk minder sterk te maken.

We zijn genomineerd voor Website van het Jaar! Kunnen we op jouw steun rekenen om te winnen? Alvast hartelijk dank voor je stem!

Stem op RacingNews365

Praat mee!

Viaplay
x
Mega salaris! 'Newey strijkt enorm salaris op bij nieuwe werkgever'