Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Audi

Audi verwijst geruchten over einde F1-project naar prullenbak

In 2026 maakt Audi haar debuut als F1-team. De Duitse gigant neemt vanaf dat jaar Stake F1 over, maar de laatste tijd gonst het van de geruchten dat het moederbedrijf de stekker uit het project wil trekken. Volgens Mattia Binotto, een van de directieleden van Audi F1, is daar absoluut geen sprake van.

Audi F1
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

De komst van Audi in 2026 is al een tijdje bekend, maar toch zou het rommelen bij het Duitse bedrijf. De laatste maanden heeft moederbedrijf Volkswagen meerdere ontslagrondes moeten doorvoeren en dreigen er zelfs fabrieken te sluiten in Duitsland. De geruchten kwamen dan ook dat Volkswagen het Audi F1-project aan het heroverwegen is. Een duur project als de Formule 1  past namelijk niet echt bij de ambitie om geld te besparen.

Volgens Mattia Binotto echter, Chief Operating Officer bij Sauber, wat in 2026 Audi wordt, wordt de stekker allesbehalve uit het project getrokken. "We kunnen duidelijk stellen dat er geen risico's zijn," aldus de Italiaan tegenover de BBC. "En de F1-programma's passen echt bij het merk en de visie van Audi."

"We zitten in F1 totdat we winnen en ook daarna nog. Het is een verbintenis voor de lange termijn. We hebben ons bij de F1 gevoegd om hier te zijn en hier te blijven. We willen een winnend team worden en de maatstaf zetten en dat blijven. Het is geen kwestie van toetreden en dan weer vertrekken. F1 is de koningsklasse van de autosport en het is geweldig dat Audi er eindelijk deel van uitmaakt. We zijn gewoon vastbesloten om te blijven."

'Beklimmen van de Mount Everest'

Desondanks probeert Binotto de verwachtingen wat te temperen. Want waar sommigen Audi meteen als topteam bestempelen, probeert de voormalig teambaas van Ferrari vooral te benadrukken dat het wel even gaat duren voor we Audi vooraan het veld zien: "Het is niet alleen het beklimmen van een grote berg, het is het beklimmen van de Mount Everest. Het zal meerdere jaren duren. Ons doel is om tegen het einde van het decennium te kunnen strijden voor de kampioenschappen."

"Het enige realistische doel dat we nu kunnen stellen is dat het team elk jaar beter wordt," zo vervolgt Binotto zijn verhaal. "Toen Audi wat aandelen kocht en het idee had om in de toekomst volledig eigenaar te worden, zijn er intern wat plannen gemaakt en zijn er wat strategische plannen besproken en vastgesteld, maar nog niet uitgevoerd. Sauber is dus een tijdje in het ongewisse gebleven."

Volgens Binotto is dat ook de reden waarom Stake F1 (Sauber) momenteel zo slecht presteert: "Laten we zeggen dat een deel van de focus en energie gericht was op 2026, om ervoor te zorgen dat Audi klaar was om in 2026 te starten. Dat leidde tot minder energie in het lopende ontwikkelingspad voor 2024 en 2025."

Ook interessant:

De Grand Prix van de Verenigde Staten wordt cruciaal voor Max Verstappen en Red Bull, vooral wegens een langverwachte update. Tom Coronel, Ruud Dimmers en Joris Mosterdijk bespreken het in een kakelverse RacingNews365 Formule 1-podcast!

We verloten maar liefst 10 schaalmodellen en 10 caps onder onze YouTube-abonnees! Maak nu kans op één van deze prijzen door je te abonneren op ons YouTube-kanaal én te reageren onder de video via de onderstaande knop.

Abonneer, reageer en win!

Praat mee!

Viaplay
x
Verstappen gelauwerd Red Bull-unicum dreigt: "Dat is wel heel extreem, hè?"