© Racingnews365

Nieuwsoverzicht

Autosportfans lopen warm voor Dakar-rally op koud Eurocircuit

29 okt. 2018 18:45 Jan van der Burgt 0 reacties
De omstandigheden op het Eurocircuit waren bepaald niet representatief voor het warme weer in Zuid-Amerika, maar dat kon de pret niet drukken. Duizenden autosportfans trokken afgelopen zondag naar Valkenswaard om daar de Dakar-helden van 2019 aan het werk te zien.

"Wow, moet je dat gassen eens horen, pap!" Een hoogblond kereltje staat te stuiteren van ongeduld als hij de Toyota Hilux van Erik van Loon aan hoort komen, maar nog niet kan zien. Het scherpe geluid valt als een deken over het Eurocircuit, waar afgelopen zondag net als elk jaar de fameuze Dakar-preproloog werd verreden. De doorkomst van Van Loon stelt niet teleur. De coureur werpt in de bochten een bak zand op waar je u tegen zegt. Een ding wordt al snel duidelijk: als je na een dagje Valkenswaard niet met zand in je haren thuiskomt, heb je iets niet goed gedaan.

Grote kans overigens dat het mannetje eerder al op de miniquads bij de ingang heeft gezeten om zich ook even Tim Coronel of Bernard ten Brinke te wanen. Aan iedereen is gedacht op en rond het Eurocircuit. Het is een racefestijn van jewelste, voor jong en oud. Waar de pitspoezen in de Formule 1 inmiddels zijn verboden, stapt het vrouwelijk schoon nog parmantig rond in het Brabantse land. De geur van versgebakken frieten en hamburgers vermengt zich met de geur van benzine en diverse teams delen posters uit aan gretig reikende handen.

Maar zoveel als er te beleven valt, zo mooi als de vrouwen zijn en zo lekker als het eten van de foodtrucks is, de hoofdmode is natuurlijk het geweld op twee en vier wielen. Dat is waar de fans voor komen en dat is ook waarom de coureurs graag hun materiaal naar Valkenswaard brengen.

© Racingnews365

"Het is een prachtig evenement", aldus de ene helft van de racende gebroeders Coronel in gesprek met Racingnews365. Tom zit in Japan om te racen in het WTCR en dus neemt Tim in zijn eentje de honneurs waar. "Ik ben hier alweer voor dertiende(!) keer. Het blijft superleuk met al dit enthousiaste publiek en als rijder word je geweldig ontvangen. Dat is écht goud waard!"

Terwijl Tim Coronel na zijn eerste showrun zijn helm afzet, stijgen meerdere kreten op vanaf de motorcrossbaan die voor de gelegenheid een stukje Zuid-Amerika in Nederland vertegenwoordigt. De auto's hebben plaatsgemaakt voor de imposante trucks. De gevaarten schudden over het onverhard, maar dat weerhoudt de truckies er niet van goed gas te geven. Het blijft een bizar gezicht om zo'n gevaarte met vier wielen van de grond door de lucht te zien vliegen, een mening die door het gejuich van het publiek kenbaar wordt gemaakt.

Eenmaal terug in de paddock worden de wagens snel weer even schoongepoetst voor nóg een run in de middag. Het blonde mannetje is nergens meer te bekennen, maar zijn plekje vooraan bij het hek is alweer door iemand anders ingenomen. De bebrilde man richt zijn camera op de zandhelling links van hem, waarachter vandaan alweer de eerste motor opdoemt. Aan zijn arm staat een vrouw met eenzelfde mate van ongeduld te wachten op wat komen gaat. De Dakar-preproloog is een feest, een feest voor iedereen.

Reacties

Er ging iets mis bij het ophalen van de reacties... Kom op een later moment terug om de reacties te lezen.

Je bericht kon niet worden geplaatst. Probeer het nogmaals of log opnieuw in

De voordelen van een account:

  • Reageren op artikelen

  • Toegang tot exclusieve content

  • Win mooie prijzen met quizen en spellen

  • Profiteer van exclusieve voordelen