Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
George Russell

Balende Russell 'terecht gestraft' na crash in Canada: "Zo hoort het ook"

George Russell lag op een veelbelovende vierde positie in Canada, maar een fout van zichzelf gooide roet in het eten. Later viel hij uit met remproblemen. De Brit baalt, maar vindt het terecht dat zijn fout meteen werd afgestraft.

Russell crash Canada 2023
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Het was George Russell die na een ronde of twaalf in Canada in de fout ging. Hij raakte even de controle over zijn Mercedes-bolide kwijt, waarna hij zijn achterband kapot reed op de muur. In gesprek met onder meer RacingNews365 legt hij uit wat er nou precies gebeurde.

"Ik ging een klein beetje wijd bij het ingaan van bocht acht. Ik wist dat ik de kerbstone zou gaan raken, maar ik had niet verwacht dat het 'broodje' voor zo'n gewelddadige reactie zou zorgen. Voor dat ik het wist ging ik de lucht in, verloor ik de achterkant van de wagen toen ik landde en belandde ik in de muur. Het ging allemaal heel snel."

"Mijn excuses aan het team, want P3 en P4 was mogelijk geweest. Het positieve is dat de auto relatief competitief was in Canada."

Check hieronder de crash van Russell (op 35 seconden in de video). Het artikel gaat daarna verder.

Gestraft

Na zijn avontuurtje reed Russell met een slakkengang terug naar de pitstraat. Iedereen beschouwde hem eigenlijk al als een uitvaller, maar niets bleek minder waar. Na een korte check en het monteren van een verse set banden, kon hij zijn weg vervolgen. Zelf had hij dat ook niet aan zien komen, maar hij heeft zijn lesje geleerd na de GP van Groot-Brittannië vorig jaar, toen hij zijn auto verliet om de zwaar gecrashte Guanyu Zhou te helpen. Daarna mocht hij niet meer terug in zijn wagen kruipen en viel hij uit.

"Ik was verrast dat ik door kon rijden. Het scheelde niet veel of ik had de auto geparkeerd, maar ik heb geleerd van mijn ervaring vorig jaar in Silverstone: je moet niet te vroeg stoppen. Het is absoluut een bittere pil om te slikken, maar zo hoort de sport te zijn. Zodra je een fout maakt, dan hoor je gestraft te worden. Daarna voelde de auto niet perfect aan, maar goed genoeg om mee te racen. De achterkant was waarschijnlijk een klein beetje scheef."

Uiteindelijk werd het toch een uitvalbeurt voor Russell. Niet vanwege zijn crash, claimt hij, maar vanwege onvoorziene remproblemen. "We hadden op P8 kunnen finishen, maar we reden in veel verkeer. Voorafgaand aan de race hadden we dat niet verwacht, dus daarom waren onze remmen daar waarschijnlijk niet helemaal goed genoeg voor (afgesteld, red.). Als ik niet in het verkeer had gezeten, ben ik er vrij zeker van dat het anders was gelopen."

Formule 1 GP Canada 2023 RN365 Nieuwsdossier

Praat mee!

Viaplay
x
Adviseur Marko deelt grootste Newey-vrees na vertrek bij Red Bull