Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Balkenende: "Deze vier eigenschappen maken Verstappen als F1-coureur uniek"

Max Verstappen is al bijna zeven jaar lang een absolute smaakmaker in de Formule 1. In die jaren is hij als coureur steeds completer geworden. In een exclusief interview met RacingNews365 duidt voormalig minister-president Jan Peter Balkenende waarom Verstappen in zijn ogen zo uniek is als Formule 1-coureur.

Wat maakt dat Max Verstappen zich onderscheidt van zijn collega- Formule 1-coureurs? Het is een vraag die we voormalig minister-president Jan Peter Balkenende voorlegden toen we uitgebreid met hem praatten over de koningsklasse en de rol van Verstappen daarin: "Dat is een goede vraag", pareert Balkenende. Maar op die vraag heeft de oud-politicus een wel doordacht en vooral zeer volledig antwoord. Hij hangt zijn antwoord daarbij op aan een viertal factoren. "Het is natuurlijk zo dat al die Formule 1-coureurs echt wel wat kunnen, je rijdt immers niet zomaar in de Formule 1. Maar Max Verstappen is exceptioneel. Toen hij voor het eerst in de Red Bull reed, won hij direct zijn eerste race. Dat was een geweldige start. Maar ook daarvoor was het helder dat hij geweldige inhaalacties kon plaatsen. We zien al jaren dat hij iemand is met een enorme potentie. Zijn rijderskwaliteiten zijn evident." "Dat is iets dat wereldwijd opvalt, waardoor hij niet alleen in Nederland populair is, maar ook in andere delen van de wereld. Hij ís een smaakmaker. Mensen hielden lange tijd niet van de F1, omdat er onvoldoende spanning was. Verstappen zorgt ervoor dat die spanning er nu wél is. Hij is zeer getalenteerd en misschien wel de beste op dit ogenblik." Gewoon een extreem goede coureur dus, maar is dat dan genoeg? Verstappen combineert die kwaliteiten als coureur in de ogen van Balkenende met meer zaken: "Ten tweede is hij ook gewoon als persoon een ontzettend prettig iemand. Hij is erg goed in communiceren, zijn interviews bijvoorbeeld zijn altijd leuk om naar te luisteren, omdat hij humor heeft en ontspannen is."

"Verstappen een vakman die aan het werk is"

"Ik heb zelf weleens meegemaakt dat hij tien minuten voor de start van de race nog interviews geeft en daar blijkt een zekere ontspanning uit. Dat hoor je vervolgens ook weer terug over de boordradio. Dan hoor je echt een vakman die aan het werk is. Je kunt goed zijn als rijder, maar het is ook belangrijk hoe je uitstraling is." Een derde factor die de voormalig premier van Nederland aan wil stippen, acht hij ook zeker niet onbelangrijk: "Hoe je met mensen omgaat, speelt natuurlijk ook mee. Ik heb hem van dichtbij meerdere keren op Zandvoort meegemaakt. Er wordt aan alle kanten aan hem getrokken en ik kan me voorstellen dat dat heel vermoeiend is, maar hij is er altijd voor de mensen. Hij toont daarbij ook zijn respect voor de mensen die hem steunen." "In Oostenrijk zie je hem bijvoorbeeld ook altijd even naar zijn fans gaan. Hij heeft heel veel met mensen en dat maakt dat hij ook geliefd is. Hij is open naar anderen en dat maakt hem ook erg sterk." En last but not least erkent Balkenende de zeer belangrijke rol die vader Jos Verstappen in het geheel heeft gespeeld. Van een afstandje kan Balkenende heel erg van die wisselwerking tussen de twee generaties genieten: "Ik heb veel contact met Jos, met name ook tijdens races. Dat hele fenomeen van vader en zoon, waarbij Jos ontzettend veel heeft gedaan voor Max, dat is mooi om te zien. Dat zijn boeiende verhalen, die mensen graag horen. Dat zijn denk ik redenen waardoor het voor Max zo gelopen is."

Viaplay
x
Topontwerper 'Newey verlaat Red Bull Racing aan het einde van het seizoen'