Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Oliver Bearman

Bearman wijst cruciale factor aan voor toekomstig F1-succes

Oliver Bearman heeft niet het idee dat hij zichzelf nog hoeft te bewijzen om in aanmerking te komen voor een Formule 1-stoeltje. De 19-jarige Formule 2-coureur wordt regelmatig genoemd als kanshebber voor een stoeltje bij Haas voor komend seizoen, maar hij probeert vooral te genieten van alle sessies die hij nu af mag werken.

Bearman Barcelona
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

De naam Oliver Bearman valt de laatste tijd opvallend vaak als het gaat over jonge talenten die kans maken op een plekje in de Formule 1. Geheel onterecht is dat overigens niet, want toen hij zijn Formule 1-debuut maakte tijdens de Grand Prix van Saoedi-Arabië liet hij op indrukwekkende wijze zien uit wat voor racehout hij gesneden is. 

Hij reed, als vervanger van Carlos Sainz, naar een verrassende zevende plek en kon daarna rekenen op een flinke dosis waardering van buitenaf. Sinds het weekend in Saoedi-Arabië richt Bearman zich weer op zijn verplichtingen in de Formule 2, waar hij hoopt zijn kansen op de titel nog in leven te houden. Ook zal hij een aantal vrije trainingen rijden voor het team van Haas, waar de nog jonge Brit de rol van reservecoureur vervult.

Ook tijdens de Grand Prix van Spanje zal hij in een Haas-bolide rijden tijdens de eerste vrije training, deze keer die van Nico Hulkenberg. Al geeft Bearman tegenover onder meer RacingNews365 aan dat hij hoopt dat hij soortgelijke kansen nog veel vaker mag krijgen. "Die trainingssessies zijn voor mij ook gewoon een oefening voor de toekomst, dus ik hoop dat ik nog de kans krijg om er meer af te werken. Ik heb niet het idee dat ik mezelf nog hoef te bewijzen."

"Maar dat was sinds mijn eerste vrije training in Mexico van vorig jaar al het geval. Toen werd me al wel duidelijk gemaakt dat ik mezelf niet hoef te bewijzen. Als ik niet verder ga dan mijn limieten en daar altijd maar binnen blijf rijden, is het eigenlijk al veelbelovend om dat te horen. Ik heb niet het idee dat ik bijvoorbeeld te veel doe. Ik geniet gewoon van alle sessies die ik kan rijden en gebruik alle tijd die ik krijg om mijn kennis verder uit te breiden."

Steeds meer leren

Over enkele weken staat ook de Grand Prix van Groot-Brittannië op het programma. Deze wordt, zoals altijd, verreden op het iconische Silverstone. Bearman heeft in ieder geval zin in een overvol programma op eigen bodem. "Dat wordt echt een knotsgek weekend, dat weet ik zeker. Er zal een hele hoop gebeuren, vooral omdat ik daar nu de eerste vrije training zal rijden en ik ook achter de schermen een hoop op de planning heb staan. Het wordt echt een druk weekend, maar ik heb echt zin in mijn thuisrace. Maar een eventuele aankondiging ligt buiten mijn macht."

Ook op andere vlakken krijgt de jonge Brit het steeds drukker, want hij is niet alleen reservecoureur voor Haas. Bearman is namelijk ook onderdeel van de Ferrari Driver Academy en als reservecoureur van de Italiaanse renstal wordt hij bij zoveel mogelijk zaken betrokken. "Ik werk ook aan zaken buiten de baan, want ik breng steeds meer tijd door bij briefings van Ferrari en Haas. Dan realiseer je je pas echt hoe hoog het niveau van alle mensen daar eigenlijk is! Maar ik ben heel bewust bezig met mijn vooruitgang, ook buiten de auto."

"Ik wil mijn technische kennis bijvoorbeeld uitbreiden voordat ik in de Formule 1 terecht kom, want dat kan echt helpen om een band op te bouwen met mijn engineers. Ik wil ook aan fysieke zaken werken, want de Formule 1 is wel echt een stuk zwaarder dan alle andere raceklassen. Ik wil niet dat die zaken een limiet vormen in mijn ontwikkeling, want in de Formule 1 kan je het je niet veroorloven om steken te laten vallen. Alles zit nu zo dicht bij elkaar, dus ik probeer mijn mentale gesteldheid onder controle te krijgen. Niemand steekt er hier bovenuit op basis van talent, dus het verschil zit echt in je mindset", zo sluit Bearman af.

Ook interessant:

Verstappen en Red Bull zullen orde op zaken stellen in Spanje

Is Red Bull In Spanje als vanouds weer de gedoodverfde favoriet of zijn de problemen substantiëler van aard? Heeft Mercedes definitief de aansluiting gevonden? Het zijn vragen waarover de heren Tom Coronel, Ruud Dimmers en Joris Mosterdijk zich buigen in onze kakelverse nieuwe Formule 1-podcast. Als je de podcast liever bekijkt op Youtube, klik dan hier.

Alle actie live bijwonen op Spa-Francorchamps én deelnemen aan een karting experience in het hart van het circuit?

WORD LID & WIN!

Praat mee!

Viaplay
x
Marko Red Bull-adviseur verklaart stuklopen iconisch partnership