Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Franz Tost

Bedroefde AlphaTauri-teambaas verdedigt De Vries na ontslag

Nyck de Vries rijdt niet meer in de Formule 1. Zijn teambaas Franz Tost leeft met hem mee.

De Vries Marko Tost
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Red Bull Content Pool

Aankomend weekend wordt er in Hongarije geracet. Niet met Nyck de Vries, want hij werd na een lastig half jaar bij AlphaTauri geslachtofferd. Daniel Ricciardo neemt zijn plek in. Tijdens een sponsorevenement in Boedapest velt Franz Tost, teambaas van AlphaTauri, zijn oordeel als hij door Sandor Meszaros van Formula.hu gevraagd wordt naar de situatie omtrent de Nederlandse coureur.

"Ik leef zeker mee met Nyck. Geloof me, dit was een hele, hele lastige beslissing, want Nyck is een fantastisch persoon. We hadden een goede onderlinge relatie", zo begint de Oostenrijker zijn verhaal.

"De Vries is een goede coureur. Hij won Formule Renault, Formule 3, Formule 2 en werd Formule E-wereldkampioen. F1 is de laatste jaren echter dramatisch veranderd. Als een jonge coureur toetreedt tot de sport, dan moet hij echt op een zeer professionele wijze voorbereid zijn."

Maar bij De Vries was er te weinig voorbereidingstijd geweest, zo oordeelt Tost. "Wat bedoel ik daarmee? Voordat je naar F1 komt, dan moet een coureur eigenlijk al zo'n 5000 kilometer hebben getest. Wij hebben met Nyck ook testmeters gemaakt, maar zoveel kilometers als eigenlijk nodig zijn heeft hij niet kunnen rijden."

Nog meer redenen

Niet alleen het gebrek aan testmeters brak De Vries op, maar ook het feit dat hij vele circuits (nog) niet kende en er een aantal sprintweekenden op zijn pad kwamen. "Aan het begin van het jaar kreeg hij bovendien veel circuits voor zijn kiezen waar hij nog nooit had geracet", vervolgt Tost.

"Zoals in Saoedi-Arabië, Miami en Melbourne. Dan komen er nog eens sprintraces bovenop, waardoor je voor de kwalificatie slechts een training hebt. Voor een rookie maakt dat het zeer lastig om een goede performance neer te zetten."

Uiteindelijk werd dus de knoop doorgehakt en voor Ricciardo gekozen. "Daarnaast is F1 vandaag de dag zeer, zeer competitief. Er is geen coureur die hier niet verdient te zijn. Kijkend naar de tweede helft van het jaar, dat was ook belangrijk bij ons beslissingsproces, dan had Nyck wederom weinig circuits gekend. Dat was een groot nadeel, terwijl Ricciardo ze wel kent. Mede daarom hebben we voor hem gekozen."

Ook interessant:

Niemand gaat Verstappen een duimbreed in de weg leggen in Hongarije

De Vries is zijn zitje in de Formule 1 kwijt, terwijl Perez voorafgaand aan de GP van Hongarije op scherp staat. En wat moeten we verwachten van Ricciardo op de Hungaroring? Dat en nog veel meer bespreken Tom Coronel, Ruud Dimmers en Joris Mosterdijk in een gloednieuwe aflevering van de RN365 F1-podcast, hieronder te beluisteren!

Formule 1 GP Hongarije 2023 RN365 Nieuwsdossier

Praat mee!

Viaplay
x
Horner Overrompeld door bizarre onthulling Newey: "Jij sluipmoordenaar!"