Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
FIA

Ben Sulayem: "FIA is het doelwit van beschuldigingen aan mijn adres"

FIA-president Mohammed Ben Sulayem heeft gereageerd op de beschuldigingen aan zijn adres, nadat er een aantal weken geleden een onderzoek naar hem werd gestart. Inmiddels is hij vrijgesproken, maar Ben Sulayem laat in een brief weten dat de FIA het doelwit was van de beschuldigingen.

Mohammed Ben Sulayem
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Mohammed Ben Sulayem kwam enige tijd geleden onder vuur te liggen nadat er een onderzoek naar hem werd gestart, omdat hij persoonlijk zou hebben willen ingrijpen tijdens de Grands Prix van Saoedi-Arabië en Las Vegas. In Djedda zou hij hebben geprobeerd om een straf voor Fernando Alonso terug te draaien, in Las Vegas zou hij de goedkeuring van het stratencircuit hebben willen tegenhouden.

De ethische commissie van de FIA deed onderzoek naar de beschuldigingen die door een klokkenluider werden gemeld. Een kleine week geleden werd duidelijk dat hij werd vrijgesproken. "De beschuldigingen aan het adres van de FIA-voorzitter waren ongefundeerd en er werd overtuigend bewijs geleverd ter ondersteuning van het besluit van de ethische commissie van de FIA", zo liet de autosportfederatie in een statement weten.

In een brief aan leden van de FIA, waarvan een kopie is ingezien door The Associated Press, reageert de FIA-president op de aantijgingen. Hij zegt onder meer dat de aantijgingen 'de FIA heeft geschokt' en dat die 'een periode van ongekende turbulentie en uitdagingen' hebben opgeleverd. Ook waren de beschuldigingen volgens Ben Sulayem bedoeld om 'mij als president van de FIA te destabiliseren, maar ook om de integriteit van onze gerespecteerde organisatie in twijfel te trekken'.

'Reputatie is aangetast'

"Deze gebeurtenissen hebben één duidelijk doel: het raken van het hart van ons leiderschap en het fundament van onze federatie ondermijnen", zo zegt de president in de brief. Ook zegt hij dat de FIA 'het slachtoffer is geworden van het kwaadwillig lekken van vertrouwelijke en gevoelige informatie, waardoor onze reputatie is aangetast en onze leden zich zorgen maken'.

"Maar ondanks deze aanvallen op mijn karakter en onze organisatie als geheel, zijn we sterker en is de vastberadenheid groter dan ooit tevoren. We weten dat het uiteindelijke doel van deze verwerpelijke daden was om mij als doelwit te nemen en de essentie van de FIA te verzwakken. Hij zei ook in de brief dat hij zich inzet voor 'een omgeving van transparantie, verantwoordelijkheidsplicht en onwrikbare integriteit binnen de FIA'. Ook zegt hij dat hij 'trouw blijft aan zijn toewijding' als FIA-president.

Ook interessant:

Kunnen we van een enerverende GP van Australië spreken? Qua spanning misschien niet, maar er gebeurde genoeg. Red Bull blijkt niet onfeilbaar en dat is iets waar de concurrentie maar wat graag gebruik van wil maken.

Praat mee!

Viaplay
x
Breaking Ricciardo keihard gestraft na GP China