Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Beoogd F1-teambaas verwijst suggestie Wolff naar de prullenbak

De eventuele komst van een elfde Formule 1-team houdt de gemoederen in de paddock al langere tijd bezig. Zo ook nu Toto Wolff een suggestie heeft opgegooid voor geïnteresseerden in een nieuw F1-team.

Toto Wolff heeft zich in het verleden al niet bepaald enthousiast uitgesproken over de komst van een nieuw Formule 1-team. Zo zou de toetreding van een elfde team zorgen voor een kleinere prijzengeldpot en bovendien zou er in de pitstraten geen ruimte zijn voor een extra pitbox. Tijdens de Grand Prix van Groot-Brittannië stond er wél een elfde team op de grid, namelijk het team van APEX Grand Prix voor de opnames van een nieuwe F1-film met onder andere Brad Pitt. Dit team had een eigen pitbox op Silverstone, wat prima paste tussen de pitboxen van de officiële formule 1-teams. Wolff werd gevraagd of dit zijn mening omtrent een elfde team heeft doen veranderen, maar niets is minder waar. "Onze positie ten opzichte van de interesse van verschillende merken voor toetreding in de Formule 1 is hetzelfde gebleven. Wij zijn van mening dat zij een bestaand Formule 1-team moeten kopen."

Veiligheidsrisico's en Hollywood-achtige praktijken

Een elfde team heeft volgens de Mercedes-teambaas negatieve consequenties: "Als je kijkt naar de kwalificatiesessies zie je dat het er al uitziet als een go-kart-wedstrijd. We rijden elkaar allemaal in de weg. Daarnaast is er nog een veiligheidsrisico. We hebben namelijk de logistiek niet om een elfde team aan het veld toe te voegen." "Hier in Silverstone heb je ruimte om alle mensen en Hollywood-achtige praktijken te ondersteunen, maar bij andere circuits kan dit niet." Fred Vasseur is het met hem eens: "Je kan een filmteam niet vergelijken met de impact van een nieuw Formule 1-team."

Andretti reageert

Nu heeft ook Michael Andretti gereageerd op de opmerkingen van Wolff. Andretti is één van de personen die interesse heeft getoond in een toetreding tot de koningsklasse, met een eigen team. Andretti heeft een deelnameverzoek bij de FIA ingediend voor 2026. Als hij geconfronteerd wordt met de woorden van de Mercedes-teambaas laat hij weten dat hij al gekeken heeft naar opties om andere teams over te kopen. "We hebben het geprobeerd, maar niemand is geïnteresseerd", vertelde hij tegenover de media tijdens de Sardinië X-Prix, waar hij aanwezig was. "Ze blijven maar zeggen: 'koop een bestaand team' maar dat hebben we geprobeerd. Ze willen niet eens praten." De voormalig Formule 1-coureur is naar eigen zeggen niet bezig met wat de andere teambazen zeggen en vinden." Iedereen heeft zijn eigen redenen om dingen te doen, ze proberen allemaal hun eigen belang te beschermen en dat kan ik ze niet kwalijk nemen. Als ik in hun situatie zat, had ik waarschijnlijk hetzelfde gedaan. Het is een dure sport en er gaat veel geld in om. Maar uiteindelijk is het niet aan hen om de beslissing te nemen, dat is aan de FIA." Hij verwacht dat eind deze maand meer duidelijkheid komt over de mogelijke entree van een nieuw F1-team. Hij heeft er zelf vertrouwen in: "We hebben elk vakje aangevinkt. Ik voel me goed. maar een goed gevoel en de realiteit zijn altijd twee verschillende dingen. Maar ik denk dat we alles hebben om competitief te zijn, respect te tonen en iets toe te kunnen voegen aan de sport."

Viaplay
x
Max Palmer: "Verstappen kon kampioenschap beslissen, maar zette zichzelf buitenspel"