Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Michael Schumacher

Beroemde boordradio leidt tot ultieme F1-masterclass van Schumacher

Je hebt beroemde boordradio's en je hebt beroemde boordradio's. In 1998 klonk één van de allerberoemdste boordradio's en wel in de oren van Michael Schumacher. Hij gaf op meer dan overtuigende wijze gehoor aan wat hem gezegd werd.

XPB 1033858 Hi Res
Terugblik
Naar nieuwsoverzicht © Photo4

"Michael, you have 19 laps to pull out 25 seconds. We need 19 qualifying laps from you." 

Was getekend, Ross Brawn. De gehele kop staat tijdens de Formule 1 Grand Prix van Hongarije in 1998 op 16 augustus (vandaag 26 jaar geleden) op een tweestopper. Dat is tot het moment waarop Ferrari het roer omgooit.

McLaren leidt de race met Mika Hakkinen en David Coulthard, iets wat met de verwachte tweestopper waarschijnlijk zo zou zijn gebleven en dus gooit Ferrari het roer om, met als basis het pure vertrouwen in de kunde van Schumacher. De Duitser wordt eerder dan gepland naar binnen geroepen, waardoor McLaren compleet verrast wordt en gedwongen wordt om mee te klappen om te verdedigen tegen de undercut. 

De outlap van Schumacher echter is al even verwoestend als alles wat daarop volgt en dus sluit Coulthard achter Schumacher aan. Schumacher had heel goed begrepen wat er van hem werd verwacht. Zijn reactie op de instructies van Brawn?

Ok. Thank you.

- Michael Schumacher

Wat volgt is een Formule 1-masterclass die zelden vertoond is. Ronde na ronde na ronde verbetert hij de snelste raceronde. Hij levert de gevraagde kwalificatieronden met alle inspanningen van dien. Er werd van hem gevraagd om 25 seconden los te rijden, het zouden er uiteindelijk zelfs enkele meer worden.  En dat in 19(!) ronden tijd en mét een uitstapje dat hem enkele seconden kostte.

Mika Hakkinen viel met problemen nog terug, waardoor Coulthard de man was die de schade moest beperken, maar ook hij slaagde er niet in. Hij had vanwege zijn tweestopper meer benzine aan boord en hij was niet te spreken over zijn zachte banden, maar de verwoestende pace van Schumacher was nog altijd de meest bepalende factor. Er wordt vaak gesproken van een 'gok', maar het ongeremde vertrouwen van Ferrari in Schumacher, maakte deze call mogelijk.

Na de race spreekt Schumacher van een 'droom':  "Je droomt van bepaalde resultaten in dit was één van de dromen die ik had."

Scoort Feyenoord donderdag 19 september tegen Bayer Leverkusen? Dan keert Unibet maar liefst 50 keer jouw inzet uit.

Voorwaarden van toepassing, alleen geldig voor nieuwe spelers van 24 jaar en ouder. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+.

Win 50 keer jouw inzet!

Praat mee!

Viaplay
x
F1 Werking McLaren-achtervleugel onthuld