Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

'Beschamende' situatie in Saoedi-Arabië: 'Mercedes-geklik bezorgde Alonso straf'

Fernando Alonso mocht na de GP van Saoedi-Arabië met een trofee terug naar huis, maar niet voordat hij deze eerst even had overhandigd aan George Russell. Martin Brundle velt zijn oordeel over de 'beschamende situatie'.

Martin Brundle zag hoe Alonso een van de hoofdrolspelers was tijdens de GP van Saoedi-Arabië. Al vanaf de eerste seconde, zo vertelt hij tegen Sky Sports . "Alonso zorgde voor genoeg drama in Saoedi-Arabië. Al voor de start, want hij parkeerde niet goed in zijn vak. Je kan door de lage zitpositie niet goed zien waar je staat, maar daarna deed Fernando het geweldig toen hij een gat wist te creëren richting Russell en zijn vijf seconden straf wist te counteren." "Ironisch genoeg wist hij die vijf seconden in te lossen tijdens een safety car-situatie veroorzaakt door Lance Stroll in de andere Aston Martin. Stroll parkeerde de auto netjes achter de hekken en de safety car was niet nodig, maar blijkbaar liet zijn GPS-signaal zien dat hij nog op het circuit stond... de camerabeelden lieten het tegenovergestelde zien", zucht de oud-coureur.

Klikte Mercedes?

Het FIA-debacle was toen echter nog niet voorbij, want na de race kreeg Alonso plots een straf, terwijl zijn pitstop in eerste instantie was goedgekeurd. Volgens de analist was het op aanwijzen van Mercedes dat er alsnog een straf werd uitgedeeld. "Fernando was de favoriet voor de laatste podiumplek. Het was onmogelijk om Verstappen, die een beetje profiteerde van de safety car, achter zich te houden. De derde plaats was uiteindelijk voor de Spanjaard, maar pas nadat de trofee een paar keer van handen was gewisseld..." "Toen hij tijdens zijn pitstop namelijk zijn vijf seconden straf inloste, raakte de krik aan de achterkant zijn auto. Dit werd hoogstwaarschijnlijk aangekaart door het Mercedes-team, als een overtreding van de regels. Wij hoorden namelijk dat het Mercedes was die tegen Russell over een mogelijke straf begon."

Beschamend

Maar uiteindelijk kreeg Mercedes door haar vermeende geklaag niet de derde plek in handen, nadat toch werd besloten dat de 'overtreding' van Aston Martin geen overtreding was. Een beschamende situatie, zo oordeelt Brundle over de straf en hoe deze afgehandeld werd. "Tijdens eerdere vergaderingen tussen de teams was dit punt in het verleden al naar voren gekomen, maar blijkbaar hadden verschillende teams, verschillende herinneringen over de uitkomst van die discussies. Het is duidelijk dat een krik die een auto aanraakt tijdens een pitstop er gewoon bij hoort." "Twee weken eerder kreeg Esteban Ocon ook al een straf en nu werd ook Aston Martin bestraft. De trofee ging daardoor in eerste instantie richting George Russell, maar zodra Aston Martin haar pleidooi had gehouden, ging de trofee weer terug de andere kant op. Zo werd Alonso's honderdste podium bevestigd, op beschamende wijze."

Viaplay
x
Hulkenberg 'Op weg naar nieuw F1-team'