Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Beslist slimme zet Mercedes het wereldkampioenschap?

Het Formule 1 team van Mercedes was uiterst goed bij de les. Doordat de regels omtrent olieverbruik veranderen vanaf de GP van Italië zette het team de vierde en laatste motor al in België in. Concurrent Ferrari zat te slapen en ondervindt daar mogelijk de gevolgen van.

Wat gaat er precies veranderen? De FIA heeft in de regels opgenomen dat de motoren vanaf de GP van Italië minder olie mogen verbruiken. Voorheen mochten de motoren 1,2 liter olie per 100 kilometer verbruiken, maar vanaf de komende Grand Prix is dit nog maar 0,9 liter per 100 kilometer. Mercedes was het slimste jongetje van de klas en wisselde naar haar vierde krachtbron en omzeilde zo de nieuwe regels. Motoren die reeds in gebruik zijn vallen niet onder de nieuwe regels. Ferrari heeft juist in Italië een volgende motor klaarstaan, de vierde van het seizoen. Deze moet echter direct binnen de nieuwe regels vallen.

Een pijnlijke misser aangezien dit een behoorlijk nadeel is voor de Italiaanse titelkandidaat. De vraag is hoe groot het effect is, maar experts zijn ervan overtuigd dat Mercedes een gouden zet heeft gepleegd. Olieverbruik is het hele jaar al een veelbesproken onderwerp. De FIA beschuldigde motorleveranciers ervan om olie toe te voegen aan het brandstofmengsel om zo de prestaties te verbeteren. Daarbij werd met name gewezen naar Ferrari en Mercedes. De aanpassing van de regels zijn een direct gevolg van de verdenkingen. In een jaar waarin de verschillen tussen de twee topteams zeer klein zijn, kunnen dit soort details uiteindelijk de doorslag geven in de titelstrijd.

Viaplay
x
Kalender F1 slaat terug op kritiek Verstappen: "Het is niet verplicht"