Bijzonder jaar voor Van der Mark: “Een van de mooiste zeges ooit”

08 aug. 2018 17:30 René Oudman 0 reacties
Voorafgaand aan het Superbike-seizoen van 2018 had Michael van der Mark rekening gehouden met een dominant Kawasaki, en in de ellenlange zomerstop kan niets anders geconcludeerd worden dan dat de groene machines van het Japanse merk inderdaad ijzersterk zijn. Toch kan Van der Mark (25) spreken van een geweldige jaargang.

In de Superbike-klasse wist de Rotterdammer namelijk, ondanks de dominantie van Kawasaki, tweemaal te winnen op zijn Yamaha. Bovendien zegevierde Van der Mark recentelijk in de prestigieuze achtuursrace op het circuit van Suzuka. Racingnews365 vroeg hem naar het verloop van zijn seizoen tot dusver.

De wedstrijd op Suzuka, die losstaat van het Superbike-kampioenschap, wordt normaliter door drie coureurs per motor afgewerkt. Eén van de teamgenoten van Van der Mark raakte echter geblesseerd, waardoor de Nederlander vijftig procent meer baantijd kreeg dan wat van tevoren gepland was. “Dat met twee man rijden in plaats van drie was nog niet eens zo moeilijk – het weer was nog het ergste!”

In veranderlijke omstandigheden – regen, droog, regen, droog – rijdt Van der Mark een van de beste races van zijn leven. “Het weer veranderde telkens en daar moest je op inspelen. Bovendien waren de stints langer, door het wegvallen van onze teammaat. Dit was ontzettend zwaar en daarom juist een van de mooiste overwinningen die ik ooit heb geboekt.”

Superbike

Zijn voltijdprogramma werkt Van der Mark af in het Superbike-kampioenschap en ook daarin heeft de Rotterdammer redenen tot lachen. Op het Donington Park in Engeland won hij eerder dit jaar zijn eerste én direct zijn tweede Superbike-wedstrijd. Een paar weken eerder werd het TT Circuit in Assen aangedaan en ondanks dat Van der Mark daar naar eigen zeggen ‘graag’ had gewonnen, smaakte de champagne er in het Verenigd Koninkrijk niet minder om.

“De manier waarop dat ging. Super! In Engeland heb ik de Kawasaki’s onder normale condities verslagen en dat was heel gaaf. In de zaterdagrace boekte ik een vette overwinning, de zondagwinst was nóg onverwachter dan die van de zaterdag. Op dat moment begonnen de onderhandelingen voor het komende seizoen nét, dus de timing was wel perfect”, grapt de Nederlander.

Er staan voor Van der Mark nog vier weekends op het programma, te beginnen in het Portugese Portimão. “Dat is één van mijn favoriete circuits. Vorig jaar heb ik er een podium gescoord, dit jaar hoop ik voor de zege te gaan. Frankrijk (Magny-Cours) ligt mij altijd goed, daarna reizen we met z’n allen naar een, voor ons, nieuwe baan. Het Autódromo El Villicum is voor iedereen nieuw en dus liggen daar ook kansen.”

Reacties

Er ging iets mis bij het ophalen van de reacties... Kom op een later moment terug om de reacties te lezen.

Je bericht kon niet worden geplaatst. Probeer het nogmaals of log opnieuw in

De voordelen van een account:

  • Reageren op artikelen

  • Toegang tot exclusieve content

  • Win mooie prijzen met quizen en spellen

  • Profiteer van exclusieve voordelen