Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Binotto slaat met de vuist op tafel: "Red Bull-straf is te verwaarlozen"

Ferrari-teambaas Mattia Binotto kan zich niet vinden in de straf die Red Bull heeft gekregen voor het overtreden van de budgetcap.

Mattia Binotto is dit weekend niet aanwezig in Mexico, maar de Ferrari-teambaas heeft wel wat te zeggen over de straf die Red Bull afgelopen donderdag kreeg van de FIA voor het overtreden van het budgetplafond in het jaar dat Max Verstappen zijn eerste wereldtitel won. 'Ik zei het toch', is wat Binotto aan het begin van zijn verhaal probeert duidelijk te maken. "Ik roep al maanden dat het van fundamenteel belang is dat de budgetcap goed gecontroleerd moet worden, omdat deze wereldtitels door de budgetcap beslist zouden kunnen worden. En dat is ook gebeurd!", zucht hij bij het Italiaanse Sky Sport . "Het is duidelijk geworden dat één team, eentje, illegaal heeft gehandeld en aanzienlijk boven het budgetplafond is uitgekomen. Twee miljoen (euro, red.) maakt veel verschil, dat zijn een paar tienden van een seconde per ronde en misschien hebben die wel het verschil gemaakt tijdens de titelstrijd vorig jaar!"

Verwaarloosbaar

Binotto had gehoopt op een zware straf voor Red Bull, maar in zijn ogen is de huidige strafmaat ver ondermaats. Het Ferrari-kopstuk denkt dat het in de praktijk helemaal geen, o of in ieder geval veel te weinig, echte gevolgen zal hebben voor het team van Max Verstappen en Sergio Perez. "Daarom moest er streng worden opgetreden, maar de straf voor Red Bull is te verwaarlozen en compenseert het verkregen voordeel niet. De windtunneltijd die Red Bull moet inleveren kost absoluut geen twee tot vijf tienden per ronde zoals Christian Horner beweert." "Bovendien mag Red Bull ondanks de boete niet minder geld uitgeven, dus kunnen ze de tijd die ze niet investeren in de windtunnel gebruiken voor andere onderdelen. Bijvoorbeeld om het gewicht van de auto naar beneden te krijgen of een andere ophanging te ontwikkelen. Het nadeel zal dus verwaarloosbaar zijn", zo hekelt Binotto.

Viaplay
x
Max Palmer: "Verstappen kon kampioenschap beslissen, maar zette zichzelf buitenspel"